Hlavní obsah

Na jihu Čech přibývá "anonymních" odborářů

Novinky, Petr Pokorný

Na jihu Čech roste počet firem, jejichž zaměstnanci vstupují anonymně do řad OS KOVO prostřednictvím tzv. Seskupení členů, které umožňuje kolektivní vyjednávání, aniž by zaměstnavatel mohl odboráře identifikovat. Anonymita tak zaměstnance chrání před případnými represemi ze strany zaměstnavatele.

Foto: Petr Pokorný

Členský průkaz Odborového svazu KOVO.

Článek

„Nově vznikající Seskupení členů ukazují jednak na pozitivní trend rostoucího zájmu o členství v odborech, na druhé straně ovšem jasně upozorňují na stále přetrvávající strach z postihů. V řadě firem totiž majitelé či jejich vedení odbory nechtějí, a to přesto, že vznik a fungování odborových organizací jsou zaměstnancům zákonem garantovány,“ uvedl zmocněnec jihočeského Krajského sdružení OS KOVO Jan Švec.

Obavy z represí ze strany zaměstnavatelů je přitom podle statistik svazu nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. KOVO proto ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích umožnilo takzvané anonymní členství ve svých řadách. Za uplynulé tři roky vzniklo v regionu šest podobných seskupení. Tři nová vznikají nyní. Všechna samozřejmě ve firmách, kde dosud odbory nepůsobily.

„Ve většině případů se jedná o firmy, kde často nebyla dodržována ani základní ustanovení platného zákoníku práce. Zaměstnanci přitom prakticky neměli žádné možnosti se jakkoli bránit, o hrubém zacházení a výhružkách vyhazovem ani nemluvě,“ doplnil vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

Již zmíněné „anonymní členství“ v OS KOVO, které garantuje kompletní servis odborových specialistů stejně, jako klasické členství, umožňují stanovy svazu v podobě takzvaného Seskupení členů i zaměstnancům podniků mimo odvětví kovoprůmyslu. K založení seskupení v jedné firmě stačí její tři zaměstnanci, kteří se stanou členy OS KOVO.

„Cílem tohoto opatření je umožnit zaměstnancům konkrétní firmy zůstat v bezpečí před represemi ze strany zaměstnavatele. Pokud se totiž ani po vzniku seskupení členů nenajde nikdo odvážný, zastupují je při jednání se zaměstnavatelem, po dohodě a na základě platného pověření, výhradně zástupci Regionálního pracoviště OS KOVO,“ poznamenal Tkáč.

Zaměstnavatelé sice dobře vědí, že na vstup do odborů mají zaměstnanci právo ze zákona. Stejně tak jsou si ovšem vědomi toho, že odbory mají následně zákonné právo kontrolovat dodržování zákoníku práce, pravidel bezpečnosti práce a vyjednávat o mzdových a sociálních podmínkách zaměstnanců. To se mnohým nelíbí a snaží se proto vzniku odborů zabránit.

V případných sporech ovšem dávají soudy za pravdu odborářům. To, že Seskupení členů jsou legitimní formou působení odborů, což se snažili zpochybnit někteří zaměstnavatelé, nedávno potvrdil i Nejvyšší soud ČR. Předseda OS KOVO Jaroslav Souček tento verdikt označil za přelomové vítězství.

„V tomto případě je namístě použít velká slova. Je to bomba! Je to historický okamžik! Vždy, když začínáte něco nového, máte pochybnosti a mrazení v zádech, zda vám to někdo nezpochybní a vaše úsilí nepřijde vniveč. Výsledek soudního jednání představuje pro Odborový svaz KOVO skutečně obrovské vítězství,“ zdůraznil v této souvislosti předseda nejsilnějšího odborového svazu v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám