Hlavní obsah

MDFF Kunovské léto přivítá rekordní počet účastníků dětských souborů

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

XXII. ročník Mezinárodního dětského folklorního festivalu Kunovské léto každoročně hostí dětské folklorní soubory z Moravy, Čech, Slezska, Slovenska a dalších zemí z Evropy a mimo ni, které se představí během pětidenního festivalu v Kunovicích, Uherském Hradišti a okolí.

Foto: Archvi města Kunovice

MDFF Kunovské léto

Článek

Festival byl zahájen ve středu v 9.00 hodin řezbářským sympoziem na náměstí Svobody  pod lípou a pokračoval v 10 hodin přestřižením pásky a otevřením Areálu Jízdy králů Kunovice, kde se velká část festivalu bude odehrávat.

Na středeční slavnostní ceremoniál ve čtvrtek naváže průvod Uherským Hradištěm a vystoupení souborů na Masarykově náměstí a v ulicích města. Od pátečního rána do nedělního odpoledne pak budou probíhat vystoupení všech zúčastněných souborů jak v Uherském Hradišti, tak v Kunovicích.

Festival má ale i bohatý doprovodný program zaměřený na tradiční rukodělnou výrobu regionu prezentovanou především na svatojánském jarmarku v sobotu 20. června na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, ale také jej provází řada specifických programů - koncerty, komponované programy, soutěže, dílny, zábavné odpoledne pro děti, sympozia a vlastní výstupy jako je vydávání sborníků, publikací, DVD, videozáznamů a CD.    

„Významným mezinárodním hostem letošního ročníku je soubor Železiar z Košic, který se představí programem Čo se červeněje k 50. výročí souboru v pátek 19. června v 19 hodin v Kunovicích. Našimi dalšími zahraničními hosty budou také soubor Martisor z Moldavska, Crna Gora z Černé Hory, Plamache z Bulharska, Szili Zsibavirágok z Maďarska, Želiezko ze Slovenska,” dodala PhDr. Romana Habartová, ředitelka festivalu.

Dětský folklorní festival vznikl v roce 1994 z iniciativy bývalých členů folklorního souboru Kunovjan se snahou o vytvoření nové tradice prezentace dětského folkloru v regionu s živým folklorním hnutím, jež tvoří souměstí Uherské Hradiště - Kunovice - Staré Město, organizátorem je občanské sdružení Kunovjan. Od října 2004 je řádným členem CIOFF - České národní sekce Mezinárodní rady organizátorů folklorních festivalů a lidového umění.

Pořadatelem a garantem festivalu je vedle Sdružení město Kunovice, spolupořadatelem a podporovatelem je město Uherské Hradiště, město Staré Město, Ministerstvo kultury ČR, Zlínský kraj, Evropské fondy, Program obnovy venkova a Škola vesnice v Modré, Fos ČR, nadace a sponzoři.

Osobní záštitu nad festivalem převzal senátor Parlamentu ČR Ivo Valenta a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Reklama

Výběr článků

Načítám