Hlavní obsah

Lidem s nemocným srdcem nabízí olomoucká nemocnice programy pohybové aktivity

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé po akutním infarktu nebo srdečním selhání mívají často obavy z návratu nemoci. Snížit toto riziko mohou i cvičením. Fakultní nemocnice Olomouc pořídila nové vybavení pro pracoviště kardiovaskulární rehabilitace a obezitologie. Pacientům nabízí programy pro správné individuální nastavení pohybové aktivity.

Foto: FN Olomouc
Článek

V českých nemocnicích se každý rok léčí asi pětatřicet tisíc pacientů s akutním onemocnění srdce, jako jsou  infarkty, nestabilní angína pectoris, srdeční selhání a podobně.

„Rehabilitace po tak závažném onemocnění by měla mít celkem čtyři fáze. Tu první ještě v nemocnici absolvuje každý pacient, do lázní už ale podle statistik míří jen necelých patnáct procent z nich. Třetí fázi, kdy by měl nemocný cvičit čtvrt roku pod kontrolou na pracovišti, jako je právě to naše, už absolvuje pouze deset procent lidí,“ popsala  Eliška Sovová,  přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FNOL s tím, že s domácí pohybovou aktivitou je situace ještě horší.

Odborné studie ale podle ní dokazují, že právě pravidelná pohybová aktivita se správně nastavenou zátěží výrazně zlepšuje prognózu pacientů a snižuje riziko, že se onemocnění znovu projeví.

Zejména obézní lidé by podle přednostky měli myslet na zdraví svého srdce dříve, než přijdou akutní potíže. „Naše klinika nabízí obézním lidem účinné individuální i skupinové programy. Snažíme se vysvětlovat, že nejlepší cestou je změnit poměr svalové hmoty a tuku v těle. Během osmi týdnů cvičení u nás lidé zmenší obvod pasu i o dvanáct centimetrů, přestože úbytek kilogramů není tak razantní," dodala Sovová.

Tento typ rehabilitace je vhodný rovněž jako prevence pro diabetiky, či při léčbě ženské neplodnosti. Nadváha totiž prokazatelně negativně ovlivňuje úspěšnost umělého oplodnění a významně snižuje šance na otěhotnění.

Před několika týdny byla klinika vybavena 7 moderními rotopedy a běžeckým pásem v hodnotě přibližně jednoho milionu korun. Na těchto zařízeních lze sledovat nejen tepovou frekvenci a tlak pacienta při zátěži, ale zároveň i jeho EKG.  Systém nabízí také možnost vyšetření, podle kterého se nastaví zátěž pro konkrétního člověka.

"Vyšetření by měl absolvovat každý, kdo se po čtyřicítce chystá k nějakému většímu sportovnímu výkonu a předtím delší dobu netrénoval. Statistiky například hovoří o jednom úmrtí na každých dvě stě tisíc účastníků dálkových běhů, jako je maratón nebo půlmaratón,“ dodala přednostka.

Vybavení pořídila nemocnice v rámci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexní rehabilitační péče ve FN Olomouc, který podporuje Evropská unie a jehož celkový rozpočet je 35 milionů korun. Cílem projektu je zlepšení a zkvalitnění rehabilitační péče s pozitivním dopadem na snížení úmrtnosti, invalidizace a částečné invalidizace, na zkrácení délky hospitalizace a na účinnější možnosti předcházení zdravotních rizik zejména u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním a pacientů po cévní mozkové příhodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám