Hlavní obsah

Koza do každé rodiny - lék nejen na chudobu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarmila Zelenská z Čelechovic na Hané se chovem koz zabývá už bezmála dvě desítky let. Její farma Rózinka je zdrojem poučení, zábavy i zdraví. "Účinky kozího mléka znali už staří Římané, kteří ho považovali za elixír krásy a dlouhověkosti," tvrdí chovatelka.

Foto: Leona Roháčková

Kozel je základem dobrého chovu.Přenáší na potomky třeba množství bílkovin obsažených v mléce.To hraje roli při výrobě sýrů.

Článek

"Kozy jsou komunikativní, živá a přátelská zvířata," říká původně bankovní úřednice, která se na venkov spolu s rodinou odstěhovala z města před dvaceti lety. Dík první koze, Rózince, vznikl chov i Jarmiliny další aktivity. Je členkou svazu chovatelů koz, jezdí na konference, přednáší u nás i v cizině.

"Kozí mléko má velmi podobné složení jako mléko mateřské. Na rozdíl od kravského se dá zamrazit, aniž by ztratilo cokoli ze svých vlastností. Je vhodné pro atopiky, alergiky, lidi, kteří prodělali chemoterapii," upozorňuje Zelenská.

První zkušenosti s kvalitou kozího mléka udělali před lety chovatelé koní. "Přijel za mnou pán, že mu krátce po ohřebení uhynula cenná plnokrevná klisna. Denně jezdil pro mléko a z neduživého hříbátka se mu podařilo vychovat zdravého koně, který sklízel úspěchy na dostizích," popisuje.

Od té doby kozí mléko z Rózinky pomohlo stovkám lidí i zvířat. "Je dobré při onemocnění trávicího traktu, revmatu, migrénách a bolestech hlavy, kožních alergiích a jako prevence vzniku nádorového onemocnění," opírá se o vědecké studie.

"Mám hobby chov, mléko mohu prodávat v omezeném množství. Sýry a tvaroh vyrábím pouze pro vlastní potřebu, vybavení v hodnotě víc než milionu by se při mém počtu zvířat nevyplatilo," ukazuje na desítku dospělých zvířat v čele se statným kozlem. "Kozel je pro chov nesmírně důležitý. On totiž předává množství bílkovin, které jsou obsaženy v mléku. Proto si chovné kusy pečlivě vybírám. Zvířata jsou zapsána v národním genofondu a hodnocena v nejvyšších třídách kvality," netají se úspěchy farmářka.

Důchodkyně Jarmila Zelenská je nadšenou propagátorku znovunavrácení kozí populace do naší země. Na konci druhé světové války zde bylo milion a půl koz, dnes se jich chová kolem čtyřiceti tisíc.

"Dejte každému nezaměstnanému kozu a  je vystaráno. Bude mít co jíst, co pít, bude se muset o někoho starat a ještě budou posečené a uklizené všechny příkopy," přidává radu chovatelka.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám