Hlavní obsah

Kování hřebíků na zámku Skalička doplní jarmark regionálních produktů

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník Zábřežského hřebíku aneb Hřebíkování se letos spojí se značkou JESENÍKY originální produkt. V sobotu 9. května se akce uskuteční v areálu zámeckého parku na Skaličce v Zábřehu. Od 11 hodin se zde rozezní kovadliny pod údery kladiv. Návštěvníky letos čeká i jarmark jesenických produktů.

Foto: archiv Zpátečka z.s.

Dospělí i děti mají již potřetí příležitost vyzkoušet tíhu kladiva a pracnost kovářské práce.

Článek

„Program Zábřežského hřebíku aneb Hřebíkování již po třetí nabídne možnost vlastníma rukama vykovat hřebík. Každý bude následně označen jménem autora a zatlučen do Hřebové tabule, zdobící reprezentativní prostory zámku Skalička,“ uvedl Pavel Kopřiva ze spolku Zpátečka, který akci organizuje.

Na návštěvníky čeká doprovodný program pro děti, bohaté občerstvení v areálu zámeckého parku s kouzelnou atmosférou. „Přijďte nám pomoci překovat loňských 144 hřebíků,“ láká zájemce o kovářské řemeslo Pavel Kopřiva. 

Během odpoledne se otevře budova Zámku Skalička pro veřejnost. V 15 hodin čeká návštěvníky vernisáž výstavy fotografií Gábiny Nečasové nazvaná Dar okamžiku.

Akci letos doplní jarmark a prezentace certifikovaných výrobků značky JESENÍKY originální produkt. „Cílem značení je zviditelnit region Jeseníků včetně území CHKO Jeseníky a území chráněné soustavou Natura 2000 a využít jeho socioekonomických výhod. Značka pro výrobky byla zavedena v roce 2010 a do současnosti ji má na 68 řemeslných a místních produktů různého charakteru. Kromě výrobků mohou značku získat i služby a jedinečné zážitky,“ uvedla Hana Olejníková z Místní akční skupiny Horní Pomoraví, která značení v Jeseníkách koordinuje.

Zámek Skalička současně odstartuje Zábřežským hřebíkem sezónu 2015.

„Letošní sezona navazuje na již tradiční podniky, které jsme v uplynulých letech rozběhli spolu s našimi partnery - koncem května to bude Kácení máje, pořádané místním spolkem dobrovolných hasičů, pro rodiče s dětmi připravujeme společně s rodinným centrem Hnízdo Pohádkový les i s divadelním překvapením, ve spolupráci se ZUŠ Zábřeh budeme v červenci hostit kurzy operního zpěvu pod vedením maestra Antonia Carangela a na podzim se návštěvníci můžou těšit na novou výstavu Aleše Kauera. Kromě toho pro milovníky vína zařazujeme do programu také pokračování Zámeckých vinobraní. Veškeré informace jsou k dispozici na našich webových stránkách,” vyjmenoval Kamil Pilka, ředitel obecně prospěšné společnosti Zámek Skalička, o.p.s

Již v rámci druhého ročníku Hřebíkování byla zahájena veřejná sbírka Zvony pro Barboru, kterou v úzké spolupráci pořádá spolek Zpátečka a sdružení Farní muzeum Zábřeh - Zábřežští zvoníci. Cílem je získat prostředky pro výrobu chybějících zvonů a příslušenství zvonového systému filiálního kostela Sv. Barbory v Zábřehu. Veřejnost může přispívat také prostřednictvím přispívat vkladem na transparentní účet.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám