Hlavní obsah

Jozef Vrábel vystavuje v Galerii Mlejn

Novinky, Eda Riedl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravské Galerii Mlejn vystavuje Jozef Vrábel z Podvysokej na Slovensku. Výstava prezentuje tvorbu ovlivněnou folklorem, životem v přírodě a poctou k učitelům a velikánům, od kterých se učil.

Foto: Dušan Stračánek

Trubači ve Mlejně

Článek

Ve čtvrtek 3. září byla v ostravské Galerii Mlejn zahájena výstava obrazů autora Jozefa Vrábla od Podvysokej na Slovensku. Tři momenty života ovlivnily jeho tvorbu.

První: jeho učitelé a vzory jako byli Martin Benka, Mirko Hanák, Vincent van Gogh, Ján Hála. Druhý: jeho vlastní profese lesníka, která značně ovlivnila jeho život. A konečně třetí moment: Jozef Vrábel tanečník, primáš, choreograf a umělecký vedoucí folklorního souboru Kysučan.

Začátky tak jako u mnohých autorů byly ovlivněny jeho vzory Benkem, Hanákem, van Goghem, Hálou, ke kterým se snaží přiblížit, kopíruje je a nechává se jejich díly inspirovat. Roky 1978 až 1982 se dají shrnout do období hledání toho svého stylu.

Vrábel upouští od „hálovského“ popisného výtvarného vyjadření, začíná experimentovat, v jeho dílech je cítit víc volnosti a náladovosti. I když v tvorbě převládají lovecké motívy, pod vlivem působení ve folklorním souboru Poľana jako tanečník začíná dávat přednost motívům s etnografickou a folklorní tematikou. Jeho 33 let života v souboru Kysučan pak tuto etapu dovršuje.

V Galerii Mlejn je vystaveno 84 děl, malovaných převážně akvarelem, jsou zde díla rovněž malovaná technikou olej, pastel a akryl. Jedná se o umění soudobé a srozumitelné divákům, pochopitelné tak nějak lidsky krásné.

Vernisáže se zúčastnili přátelé ze Slovenska - trubači a hudci, kteří zahráli na trombity, píšťaly, dudy a další nástroje z dílny Bartoloměje Gernata z Turzovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám