Hlavní obsah

Jeseníky chystají na léto famózní kulinářské zážitky

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky v létě ožijí unikátní akcí, kterou si vychutnají doslova všichni. Tradiční jídla Jeseníků ožijí v restauracích a kavárnách po celých horách. Olíznout všech deset mohou nad Frýdeberským salátem, vozkovou houskovou polévkou nebo Pradědovou husou s jablky turisté i místní.

Foto: Tereza Schreiberová

Vozkovu houskovou polévku ochutnáte už v létě

Článek

Gastronomický festival Chuť Jeseníků vypukne v červnu a potrvá celé léto. Během této doby budou místní restaurace nabízet hostům tradiční jídla Jeseníků.

"Jeseníky jsou historicky vykořeněným regionem, proto zde neexistuje povědomí o tradiční gastronomii. Nám se podařilo v archivech a doslova babičkovských sešitech nalezených na půdách najít desítky receptů, které jsou pro Jeseníky typické. Tyto chceme v rámci gastronomického festivalu Chuť Jeseníků zavést do nabídek restaurací po celých horách. Lidé tak budou moci ochutnat skutečná tradiční jídla Jeseníků," vysvětlila záměr akce Jana Bachroňová z organizujícího sdružení Jeseníky přes hranici.

Do festivalového dění se nyní mohou přihlásit restaurace, kavárny či jiná stravovací zařízení, která jsou provozována v Jeseníkách. Organizátoři zatím evidují asi deset přihlášek a zapojeným restauracím slibují masivní propagační podporu.

"Restaurace od nás obdrží kompletní know-how tradičních jesenických jídel a budou v rámci propagace akce intenzivně podpořeni. Plánujeme celou řadu reklamních aktivit tak, aby o festivalu skutečně věděl každý turista i obyvatel našich hor," slibují organizátoři.

Festival oficiálně podpořil Olomoucký kraj a Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám