Hlavní obsah

Jak se tvoří kniha o slovácké gastronomii

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od nápadu k samotnému vydání knihy je dlouhá cesta, někdy i trnitá. Pokud ale připravujete knihu o slovácké gastronomii, pak je tato práce více než příjemná a milá, už jen proto, že regionální gastronomie je nevyčerpatelné téma, na Slovácku obzvláště.

Foto: Michal Malina

Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Článek

Všichni zdejší rodáci mají stále v paměti chutě a vůně dobrot, které jejich babičky, tetičky, kmotřičky připravovaly přímo na plotnách, v kachlových kamnech… a všude kolem to náramně vonělo a ještě lépe chutnalo. Máme na mysli patenty, kynuté olevance, šlíšky a další nezapomenutelné dobroty, které dokážeme ocenit až o několik let či desetiletí později, kdy se při první vzpomínce z mysli vynoří obraz krásného a nezapomenutelného dětství.

Vydání knihy samotné předchází sběr receptů přímo mezi lidmi mnoha formami a způsoby, kdy vybaveni zápisníkem a diktafonem rozmlouváte s babičkami a tetička tu z Buchlovic, tu z Lúky, tu z Kunovic, Vracova…

Je velmi příjemné zjištění, že se na Slovácku najde spousta lidí (převážně etnografů), kteří sběr původních receptů považují a svůj koníček a jejich sbírky lze považovat za hotový poklad a základ knihy. Odtud také pramení záruka autentičnosti, etnografové jak ze Slováckého muzea, tak z jiných koutů Slovácka jsou onou pomyslnou zárukou sami o sobě.

Tradiční gastronomii se na Slovácku nevěnují letos poprvé, v roce 2010 vyšla již dávno rozebraná a nedostupná Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, její následovnice se zbrusu novými recepty Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II realizátory právě maximálně zaměstnává. A na co se bude možné těšit ve druhém díle? Třeba na bránečkové, krajanec, jidáše či kynuté olevance a spousty dalších pokladů z kuchyně strážkyň rodinných krbů - maminek, babiček, tetiček a kmotřiček na Slovácku.

Zbývá otázka poslední, kdy knihu spatří světlo světa? „Věříme, že knihu pokřtíme podle plánu 4. října, a že se nám podaří zrealizovat i gastrofestival slovácké kuchyně v duchu tradic a tradičního pojetí, na kterém by měl být křest knihy jako třešinka na dortu. Ale to už je zase jiné téma,” říkají realizároři z Regionu Slovácko.

A není to jen Region Slovácko, kdo se na realizaci podílí. Garantem obsahové části kuchařky je Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, při ověřování správnosti receptur a jejich realizovatelnosti spolupracuje se Střední školou průmyslovou, hotelovou a zdravotnickou v Uherském Hradišti, Hotelem Koníček, Parkem Rochus, o.p.s., Městem Uherské Hradiště, informačními centry regionu, Časopisem Gurmet. Se zprávami a články pomáhá Dobrý den s kurýrem, TV Slovácko a Slovácký magazín – bez této pomoci bychom se k samotné realizaci dostávali o mnoho složitěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám