Hlavní obsah

International Week v Ostravě obohatil výuku budoucím ekonomům

Novinky, Vendula Foldyna

Již podeváté se na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava konal International Week. Od 8. do 11. října se zdejší studenti v posluchárnách setkávali se zajímavými zahraničními hosty z jedenácti zemí.

Foto: VŠB-TUO

International Week zpestřuje výuku studentům na Ekonomické fakultě již devět let.

Článek

Na letošním ročníku se prezentovali pedagogové z Polska, Maďarska, Německa, ale také například z Kypru či Litvy. Pro své posluchače si připravili přednášky na řadu aktuálních ekonomických otázek.

„Každoročně se snažíme o co největší různorodost témat tak, aby se jejich obsah dotýkal co nejvíce studijních programů a oborů fakulty. Náměty výkladů aplikujeme do výuky, která se danou problematikou zabývá. Studenti tak přijdou do své hodiny a místo tradičního přednášejícího na ně čeká zahraniční kolega,“ informovala Mária Jašková, koordinátorka International Week.

Letos se tak posluchárnami nesla témata jako například marketing a management turismu a pohostinství, etika v managementu a technologii či ekonomické aktivity osob s handicapem.

Všech 27 setkání se zahraničními mluvčími se odehrávalo v angličtině tak, aby si posluchači mohli vyzkoušet výuku v cizím jazyce. „Kromě toho měli účastníci možnost se seznámit s různými formami a metodami výuky i obsahem učiva. Jednotliví pedagogové fakulty pak ocenili zejména osobní kontakt a výměnu zkušeností se zahraničními kolegy,“ dodala Mária Jašková.

Přednášek v rámci International Week se účastnili zejména studenti navazujících magisterských studijních programů. Patřil mezi ně také Vu Quoc Hung, který se do České republiky přistěhoval teprve před 11 lety. Na International Week oceňuje zejména možnost rozšířit své ekonomické znalosti právě v cizím jazyce.

„Výuka v angličtině je příjemným zpestřením. Nejvíce mě zaujal výklad Holanďana Ron van Zona věnovaný daním v Nizozemsku. Obsah přednášky, kterou zajímavě vedl, byl pro mne velmi přínosný,“ popsal svůj zážitek Vu Quoc Hung. Získané informace využije i ve svém dalším studiu v rámci oboru Účetnictví a daně, konkrétně pak při tvorbě své diplomové práce právě na téma mezinárodního zdanění.

Druhou část International Week již pátým rokem tvořily rovněž workshopy pracovníků zahraničních oddělení univerzit. Ty mají za cíl evaluaci současného stavu a také určení dalšího vývoje mobilit studentů i pedagogů.

„Hodnotili jsme nejen přínosy, ale také analyzovali a řešili problémy, které souvisejí s výměnnými pobyty. Důležitou součástí bylo také prohloubení kontaktů pro další spolupráci a společný výzkum,“ uvedla Mária Jašková.

Kromě oficiálních částí International Week se odehrály také neformální společenské akce. Nechyběla například prohlídka města Ostravy, návštěva divadelního představení či karvinského zámku.  

Reklama

Výběr článků

Načítám