Hlavní obsah

Hra umí prověřit vysokoškolské znalosti, říkají vítězové soutěže Manažerem nanečisto

Novinky, Alois Miarka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět set absolventů magisterského navazujícího studenta Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě ve dnech 7. a 8. července promuje v Nové Aule v Ostravě-Porubě.

Foto: Foto: archiv Junior Achievement

Úspěšní manažeři virtuální hry: Martin Kolečkář (zleva) a Zuzana Košcová.

Článek

Jedním z těch, kdo převezme diplom inženýra, je i čtyřiadvacetiletý Martin Kolečkář, který v minulých dnech ukončil studium oboru Ekonomika podniku.

Mezi prvními gratulanty nebude chybět Martinova spolužačka Zuzana Košcová. Tato dvojice totiž ostravskou fakultu letos v květnu již podruhé úspěšně reprezentovala v sedmém ročníku soutěže Manažerem nanečisto. Uspořádala ji Nadace Tomáše Bati ve Zlíně ve spolupráci s neziskovou vzdělávací organizací Junior Achievement.

Zatímco loni se Zuzana s Martinem v soutěži umístili na třetí příčce, letos v konkurenci 82 dvoučlenných týmů z třinácti českých vysokých škol zvítězili. Dvojice se vžily do role manažerů fiktivního podniku vyrábějícího hologenerátory.

„Jednalo se vlastně o počítačovou simulaci, kdy jsme ve virtuálním trhu soupeřili s pěti firmami, přičemž každá se snažila docílit nejlepších výsledků zejména v oblasti zisku, ale i prodejů, tržního podílu, vyvážené produkce apod.,“ uvedl Martin Kolečkář.

Ostravská dvojice budoucích ekonomů se snažila porazit konkurenty lepší cenou, marketingem, investicemi do výroby, vývojem nových doplňků a nezapomněla ani na příspěvek pro charitu. A protože ve finále trh neustále rostl, vsadila na velké investice a zvětšovala výrobní základnu, takže v pár posledních kolech dokázala zhotovit značnou produkci s minimálními náklady a přitom za vysokou prodejní cenu. 

„Virtuální hra nepostrádala zábavný prvek,“ uvedla Zuzana Košcová. „Je to pro nás oba velká zkušenost. Skvěle jsme si procvičili schopnost týmové práce, kdy nebylo vždy jednoduché uznat, že ten druhý má pravdu, ale naštěstí jsme se s Martinem vždy domluvili. Třešničkou na dortu pak byly hodnotné ceny. Zatímco loni jsme za třetí místo získali LCD monitory, letos jsme si odváželi tablety s dokovací klávesnicí.“

Zdravé soutěžení se Martinovi Kolečkářovi zamlouvalo také v průběhu pětiletého studia na Ekonomické fakultě VŠB-TU v Ostravě. Měl v oblibě cvičení, kdy malé týmy studentů mezi sebou soupeřily a prověřovaly si tak získané znalosti z přednášek. „Je to přínosná a motivující forma výuky, při níž je ale zapotřebí aktivního přístupu pedagogů i jejich svěřenců,“ zdůraznil Martin a dodal, že v tomto směru je ještě co zlepšovat. 

„Na škodu není získání praktických zkušeností již v průběhu magisterského studia,“ podotkla Zuzana Košcová, která absolvovala dvouměsíční stáž v ostravské personální agentuře. „Větší provázanost s praxí vysokoškolákům vřele doporučuji. Je také dobré udělat si čas na různé fakultní workshopy a kurzy, ať už jazykové nebo z oboru, které později mohou významně pomoci při hledání pracovního uplatnění. Soft skills neboli měkké dovednosti v dnešní době zaměstnavatelé velmi oceňují a například uchazeči o manažerské pozice se bez nich rozhodně neobejdou.“

Reklama

Výběr článků

Načítám