Hlavní obsah

Fajna dílna v ostravských Dolních Vítkovicích funguje a bude ještě fajnovější

Novinky, Josef Zajíc

Fajna dílna v Ostravě se připravovala již od roku 2016, kdy byl založen spolek Řemeslný inkubátor, založený městem Ostrava spolu s VŠB - TU Ostrava a Spolkem Hlásím se k továrně. Partnerem projektu je také sdružení Dolní oblast Vítkovice. Fajna dílna pod mottem "Urob si sám!" byla otevřena letos 8. srpna.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.12.2017 Fajnou dílnu představuje její ředitel Gabriel Duda

Článek

Hlavním cílem projektu Fajna dílna je nabídnout široké veřejnosti  možnost přijít si řemeslo jenom osahat a vyzkoušet, nebo také postoupit o kousek výš, přijít si osahat, vyzkoušet, vyrobit a prodat.

„Úplný začátek naší Fajne dílny byla myšlenka města vytvořit na území Ostravy prostor, kde si může zájemce zrealizovat své nápady a projekty. My se pořád prezentujeme jako první veřejná dílna v Ostravě, ale ono to tak je. Vytváříme prostor zájemcům, kteří si mohou dle svých nápadů zrealizovat co chtějí. Nabídneme jim mašiny, stroje, nářadí, ale hlavně zde tento prostor. To se nám daří, zájemců je dost, aktivních členů je již 21. Vyhlašujeme různé typy workshopů, na které se lidé hlásí, a to opakovaně,” řekl při vánočním setkání s primátorem města Ostravy Tomášem Macurou a jeho náměstkyní Ivetou Vozňákovou ředitel Fajne dílny Gabriel Duda.

V současné době je v provozu keramická dílna, která je v permanenci právě v těchto dnech, protože si lidé vyrábějí pod vedením odborníků různé vánoční keramické ozdoby, ale také mističky, keramické skleničky, dózy, mísy. Ti zručnější si dovedou vytočit na keramickém kruhu i nějaký umělecký předmět.

V šicí dílně již probíhala spoustu pracovních dílen, kdy se zájemkyně naučily ušít mazlící polštářek různých velkostí, a to z materiálu, který si donesly nebo si mohly zakoupit - a vyrobit tak dárek pod stromeček. Navštěvovaná je také dílna 3D tisku.

Co se chystá?

„Právě v těchto místech, kde stojíme, bude dřevo dílna vybavena nářadím, náčiním a především různými stroji, na kterých si budou moci zájemci vyrobit cokoliv. Předpokládáme, že se přihlásí budoucí podnikatelé, kteří si zde navrhnou, zpracují, a vyrobí něco, co pak prodají. A o to jde. Pomoci začínajícím podnikatelům v začátku. Nabídnout kvalitní stroje, materiál. Výrobek jsme jim schopni i odvést,” vysvětlil Gabriel Duda

„Zde je patrné, že budujeme a vytváříme další možnosti. Bude zde kovo dílna. Za recepcí budou šatny, umývárny, sprchy a dvě oddělené místnosti na svařování. Tady budou stát stroje na kovo výrobu. Předpokládám, že obě dílny otevřeme se vší parádou někdy v termínu únor - březen 2018,” dodal Gabriel Duda.

Členem Fajne dílny se může stát každý zájemce. Těm jsou nabízeny startovací balíčky za 350 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč za rok. Člen má možnost přijít kdykoliv, podle domluvy s příslušným odborníkem, a něco si vyrobit.

Samozřejmě, že bude nejprve poučen, proškolen se zacházením s přístroji, nástroji a stroji, které bude používat, a bude seznámen s provozním řádem dílny, který musí dodržovat.

Pak už nic nebrání naplnit motto dílny: "Urob si sám!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám