Hlavní obsah

Česká republika zná svého juniorského Pekaře roku

Novinky, Martina Pospíšilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do finále soutěže Pekař roku 2014 - kategorie junior organizovanou Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů v ČR se probojovalo celkem patnáct pekařských talentů z devíti škol. Vítězem této prestižní dovednostní soutěže se nakonec stal David Federla, student Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.

Foto: Petr Mevald

Mladí pekaři měřili své síly v prestižní soutěži

Článek

Mladí pekaři se již tradičně sešli na brněnském Mezinárodním veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK, aby změřili své síly v pekařském řemesle.

Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba a běžného pečiva, vánoček a chodských koláčů. Vítězem této prestižní dovednostní soutěže s titulem Pekař roku 2014 – kategorie junior se stal David Federla, student Střední školy hotelové a služeb Kroměříž.  

„Pekařské soutěže mají dlouhou tradici a pozitivní motivaci pro mladé soutěžící. Zdravá rivalita přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, upevňování správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Účastníci získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a upevňují si zároveň i hrdost k pekařskému řemeslu. Výchova mladé generace potravinářů je šancí vrátit se opět k poctivému řemeslu a výrobě kvalitních tuzemských potravinářských výrobků,“ uvedl předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

„Pekařem se dnes v České republice učí zhruba 600 žáků, což je pro obor s více než dvaceti tisíci zaměstnanci velmi málo. Přitom pro zaměstnavatele – pekárny, je v současné době vyučený pekař nedostatkovou profesí a má před sebou velmi dobrou perspektivu,“ dodal Dřízal.

K atraktivitě soutěže nesporně přispělo i „překonání rekordu v pletení pletýnek“ na čas, který přijela změřit a zaregistrovat agentura Dobrý den z Pelhřimova. O překonání rekordu se pokoušelo šest mladých pekařů a pekařek.

Rekord v pletení 30 kusů ručně tvarovaných pletýnek se nakonec podařilo překonat Andree Kubalové ze Střední odborné školy gastronomie a potravinářství Jeseník. Svým časem 3,48 minut tak překonala dosavadní rekord z roku 2012.  

Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. „Pekaři chtějí spotřebitelům dodávat kvalitní čerstvý chléb a pečivo. To lze ale zajistit jen s kvalifikovanými a řádně odměňovanými zaměstnanci. Věřím, že zase přijde doba, kdy pekaři budou opět mít společenskou prestiž a odpovídající finanční ohodnocení, tak jak je tomu běžné ve vyspělých evropských státech,“ uzavřel Dřízal.   

Reklama

Výběr článků

Načítám