Hlavní obsah

Vzít si vánoční stromek z lesa je krádež. Navíc může zapáchat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Startuje prodej vánočních stromků. Ve velkých městech na ně lidé od začátku prosince narazí téměř na každém rohu, někteří prodejci začínají už v listopadu. Hobbymarkety lákají na poukázky, část peněz utracených za stromek započítají jako slevu do dalšího nákupu. Ceny se od loňských příliš neliší. Dojít si pro stromek jen tak do lesa se nedoporučuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prodej vánočních stromků

Článek

Uříznout si vánoční stromek přímo v lese bývalo donedávna obvyklé. Průzkumy udávaly, že to dělal každý pátý Čech. Jde ale o krádež, za kterou podle lesního zákona hrozí pokuta až 15 tisíc korun.

Mnozí správci lesů navíc každoročně ošetřují ohrožené stromky zvláštním nátěrem, který pak v teple domova nepříjemně zapáchá.

Navíc je otázka, zda smysl Vánoc spíš nenaplní živý stromek v lese, pod nímž si rodina nadělí něco hezkého, než stromek uříznout domů. Podle obchodníků právě pocit, že stromek by měl žít, vede mnohé rodiny k menšímu stromečku v květináči. Například v Bauhausu stojí taková jedle do sta centimetrů 635 korun, o něco větší pak 745 korun.

Budějovičtí dostanou za nazdobené vánoční okno až deset tisíc

Vánoce

Mezi klasickými stromky je nejlevnějším druhem smrk, který ale brzy opadá. Kupují se i borovice a oblíbené jedle. Do tří nebo čtyř set korun se dají koupit stromky do metru výšky. Nejdražší jsou jedle, které vydrží dlouho zelené i v teplém bytě. Čtyřmetrové vyjdou až na čtyři tisíce korun.

Objednat se dají i sedmimetrové za 12 tisíc. „Semena pocházejí z gruzínského Kavkazu,“ popisuje David Benda z oddělení zahrady v Hornbachu. Právě kavkazské jedle patří k těm nejdražším.

Pro Vánoce rostou až 13 let

Než vyrostou pro použití na Vánoce, trvá to podle Bendy až 13 let. V německých a dánských školkách, odkud je Hornbach bere, rostou nejprve jako semenáčky. Z jednoho kilogramu se jich vypěstuje až pět tisíc. Po dvou letech jsou sazenice velké šest centimetrů, což je dostatečná výška pro přesazení do lesních školek.

Ve věku tří až čtyř let se stromek odebere ze školky a přesadí na plantáž. Na jednom hektaru jich může být přibližně sedm tisíc. Rostou tady dalších sedm až deset let. Přitom potřebují průběžnou péči, odborníci je musí tvarovat, korigovat jejich růst, ořezávat a chránit před škůdci.

Dánská jedle vysoká do jednoho a půl metru stojí v Hornbachu 339 korun, pokud chce člověk vyšší, připlatí si. Dvoumetrová bude za 799 korun. Mezi dvěma třemi metry výšky pak vyjde na patnáct stovek.

Jeseník má vánoční strom od ženy, která ho dostala v devíti letech

Vánoce

Konkurenční Bauhaus se vydal cestou poukazů na další nákup. Jedle označená jako Exkluziv vysoká jeden a půl až dva metry u něj stojí 975 korun, Standard 745 korun. U obou typů dostává zákazník poukaz v hodnotě 200 korun na další nákup. Jedlička Basic přijde na 445 korun a zákazník dostane na další nákup stokorunovou slevu. Nejlevnější jedle kolem metru je bez slevy.

Od čtvrtka 23. listopadu se stromky začnou prodávat i v obchodních domech IKEA. Za 499 korun. Členové zákaznického klubu IKEA Family dostanou slevu 250 korun, kterou mohou využít od ledna do března příštího roku.

Balení se platí zvlášť

Kromě stromků ze zahraničních plantáží se kupují také ty, které vyrostly v Česku. Sdružení pěstitelů vánočních stromků slibuje, že zaručí čerstvé stromečky, které hned neopadají.

V českých školkách, zahradnických centrech a na plantážích si navíc zákazníci často mohou vybrat stromek už několik týdnů předem a vyzvednout jej až těsně před Vánoci. Nabídku je možné najít také u vlastníků lesů, informace mívají i obecní úřady.

Při nákupu stromku je třeba počítat s tím, že balení a ofrézování se obvykle platí zvlášť a zákazníka vyjde nejčastěji kolem 150 korun.

Orientační ceník do 180 cm výšky

Výška (cm)Borovice černáJedle kavkazskáSmrk pichlavýSmrk ztepilý
do 120549Kč649 Kč499 Kč399 Kč
121 – 140599 Kč749 Kč549 Kč449 Kč
141 – 160649 Kč849 Kč599 Kč499 Kč
161 – 180749 Kč999 Kč649 Kč549 Kč

Zdroj: Stromkyonline.cz

Pošta a další doručovatelé se chystají na Vánoce. Čekají se rekordy

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vánočních ozdob a stromků

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám