Hlavní obsah

Jeseník má vánoční strom od ženy, která ho dostala v devíti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníku letos věnovala vánoční strom žena, která ho dostala v lesní školce, když jí bylo devět let. Smrk ztepilý z Vančurovy ulice již stojí na Masarykově náměstí. Slavnostní rozsvícení je naplánováno na první adventní neděli.

Foto: Městský úřad Jeseník

Vánoční strom na náměstí v Jeseníku

Článek

„Pamatuji si, jako by to bylo včera, když jsem svoji babičku přemlouvala, jestli si ten strom můžu zasadit u ní před domem. Byla jsem malá holka, dnes je mi skoro padesát let. Pod tímto stromem jsem za ta léta stihla uspávat své děti v kočárku, má babička pod ním sedávala, když se schovávala před sluníčkem,“ popsala Renata Krobotová.

Když naposledy stála před smrkem na zahradě, než ho pracovníci technických služeb pokáceli, byl to pro ni zvláštní pocit. Se stromem se loučila s těžkým srdcem, měla k němu i s celou rodinou citovou vazbu. „Nedá se nic dělat. Šlo o bezpečnost. Strom přepadával na sousední pozemek. Hřeje mě však u srdce, že bude zdobit naše náměstí a těším se na 3. prosinec, až se rozsvítí,“ konstatovala.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze bude letos z Libereckého kraje

Vánoce

Pod stromečkem nově vyroste dřevěný betlém sochaře a řezbáře Zdeňka Macháčka, ve kterém každý rok přibude skupinka postav. „Uspořádají se u něj i trhy a předvánoční koncerty například Václava Neckáře, Pavla Šporcla, ale také divadelní scénky pro školy,“ prozradil ředitel Městských kulturních zařízení Jeseník Pavel Haluza.

Od 4. do 16. prosince bude na náměstí kromě tradičního vánočního trhu také pódium, které mohou hudebníci využívat zdarma.

Kam za betlémy, tradicemi a zážitky ve středních Čechách

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám