Hlavní obsah

Pošta a další doručovatelé se chystají na Vánoce. Čekají se rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta pro předvánoční provoz poptává okolo 700 brigádníků z celé ČR. Při jejich náboru spolupracuje s personálními agenturami. Na vánoční nápor se chystají i další doručovatelské společnosti, Zásilkovna či PPL očekávají překonání rekordů v počtu balíků za den.

Foto: Profimedia.cz

Třídírna balíků České pošty v pražských Malešicích

Článek

„Vrcholy v přepravě budou po různých slevových akcích e-shopů typu Black Friday začátkem prosince po výplatě listopadových mezd a před Vánoci, kdy budou lidé objednávat poslední dárky,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Počet přepravených balíků se podle něj očekává podobný jako v loňském roce.

Zásilkovně s předpokládaným trojnásobným nárůstem objemu zásilek v předvánočním období pomůže síť 47 modernizovaných dep a více než 1000 sezonních brigádníků.

„Očekáváme, že letos překonáme náš dosavadní rekord v počtu roztříděných zásilek, který byl v loňském roce 817 000 zásilek za jediný den. Rozhodným dnem pro doručení zásilky do Vánoc při podání na výdejním místě je 19. prosince, při podání na depech dokonce 20. prosince,“ uvedla zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková.

Ztracené balíky s překvapením. Podvodníci zneužívají jména České pošty

Ekonomika

Také kurýrní firma PPL navýšila před Vánoci kapacity až na půl milionu zásilek denně. „V sezoně očekáváme největší nápor v období Black Friday a těsně před vánočními svátky s predikcí, že letos pokoříme hranici 500 000 zásilek za den,“ uvedl výkonný ředitel PPL CZ Petr Horák.

Společnost Amazon v distribučním centru v Dobrovízi u Prahy nabrala více než 2600 sezonních zaměstnanců a v novém robotickém centru v Kojetíně pak přibližně 1300. Dohromady tedy navýšila stav o 3900 sezonních pracovníků na téměř 8000.

Objednávejte nejpozději 19. prosince

Denní objem zásilek se v předvánočním náporu ve srovnání se zbytkem roku navyšuje o 50 až 100 procent. Podle dat z průzkumu společnosti DHL preferuje více než polovina Čechů doručení balíků na adresu. Rostoucí popularitu ale zažívají i výdejní boxy, které upřednostňuje téměř pětina zákazníků, a výdejní místa, která jsou první volbou pro 22 procent lidí v Česku. Jako hlavní důvod využívání výdejních míst lidé uvádějí, že se nemusí časově vázat na kurýra, ušetří na přepravném a je to pro ně pohodlnější.

„Doporučujeme proto letos zákazníkům počítat s o něco delšími lhůtami pro dodání. Aby lidé stihli dárky z internetu zabalit pod stromeček, doporučoval bych je objednat nejpozději 19. prosince. O něco později bude možné garantovat doručení u výdejních míst a boxů, které pravděpodobně zvládnou včas doručit i objednávky z 20. prosince. Nejzazší termín pro objednání dárků online bude podle mne u Alzy, která by do svých AlzaBoxů měla do Štědrého dne stihnout ještě objednávky z 22. prosince. Dopravu si totiž obstarává sama bez zdržení na třídících centrech. Nicméně u výdejních boxů je potřeba počítat s tím, že budou beznadějně přeplněny,“ dodal šéf brněnského logistického centra Authentica Fulfillment Petr Litavec.

Krabice od bot opět zpříjemní Vánoce dětem ohroženým chudobou

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám