Hlavní obsah

Vánoční beránek bude opět plnit dětská přání

Vánoční beránek bude druhým rokem nadělovat vysněné dárky dětem, jejichž rodiče si to nemohou dovolit. Jedná se o charitativní projekt Nadačního fondu Gratia, jehož posláním je pomáhat rodičům samoživitelům či rodičům, kteří se náhle ocitli ve složité životní situaci či finanční tísni. Lidé již mohou kupovat první dárky a zároveň rodiče, kteří se ocitli ve finanční nouzi, mohou stále registrovat přání svých dětí.

Foto: Vánoční beránek

Přání Vánočního beránka pomáhají plnit i známé osobnosti.

Článek

Vánoční beránek vzešel z klasického vánočního příběhu, kdy se pastýři přicházejí poklonit do Betléma novorozenému chudému Ježíškovi a darem mu přinášejí beránka. Charitativní projekt chce v duchu této události pomoci splnit vánoční přání všem dětem do 16 let, jejichž rodiče se ocitli ve finanční nouzi, a nemohou si tak dovolit svým ratolestem vánoční přání splnit.

„Rodič zaregistruje přání svého dítěte na webu www.vanocniberanek.cz, dárce si vybere konkrétní dítě, které chce obdarovat, a Nadační fond Gratia se postará o to, aby dítě dárek pod stromeček dostalo,“ přibližuje princip projektu prezidentka NF Gratia lékařka Olga Janovská.

„Zároveň je možné přispět libovolnou částkou, která poté bude rozdělena těm dětem, na které se nedostalo. Důležité je, že všechny příspěvky půjdou ze 100 % ve prospěch dětí,“ dodává.

Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň

Vánoce

Každý rodič, který se ocitl ve finanční nouzi, může registrovat přání svých dětí na web Vánočního beránka, a to do 17. 11. 2022. Dary lze vybírat od 300 - 3500 Kč, ale vzhledem k energetické krizi, která zasahuje celou naši společnost, je důležité zmínit, že dražší dary mohou zůstat bez dárce.

Vánoční přání budou na webu až do 16. 12. 2022, kdy se projekt uzavře i dárcům.

„Rodiče nám píšou opravdu neuvěřitelně silné příběhy. Téměř všechny děti, které se zatím do projektu zapojily, žijí jen s jedním rodičem nebo prarodičem, často v azylových domech. Velmi nás zasáhl příběh maminky se čtyřmi dětmi, která po smrti otce dětí zůstala s dětmi sama, avšak bez nároku na sirotčí důchod. O vše se musí postarat sama a na splnění dětských přání pod stromečkem jí finance už bohužel nezůstávají. Když to člověk slyší, opravdu nedokáže zůstat lhostejným,“ míní ředitelka nadačního fondu.

Lidé kvůli drahotě zaplňují azylové domy

Domácí

„Věříme, že se všem dětem podaří najít někoho, kdo jim dárek zakoupí. Zatím máme z okolí samé pozitivní reakce,“ uzavírá s nadějí Olga Janovská.

Fond vznikl pod patronátem rodinné společnosti Všeobecný lékař, skupiny praktických lékařů pro dospělé a děti, a byl založen jejími majiteli primářkou Olgou Janovskou a Tomášem Janovským.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám