Hlavní obsah

Vánoce ve zdravém stylu: Recepty na cukroví z mouky s přidanou výživovou hodnotou

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, pak je dobré i při pečení cukroví sáhnout po moukách s přidanou výživovou hodnotou, které vnesou do pečení trochu chuťové inovace, a především i více živin.

Foto: Extrudo Bečice

Linecké cukroví z rýžové mouky.

Článek

Linecké cukroví z rýžové mouky

INGREDIENCE

  • 250 g změklého másla
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 2 vejce
  • 500 g rýžové mouky Extrudo Bečice
  • 120 g třtinového moučkového cukru
  • Na ozdobu: džem, moučkový třtinový cukr

POSTUP:

  • Máslo utřeme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
  • Přidáme mouku a zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice.
  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Těsto poté vyválíme na pomoučněném vále.
  • Vykrájené cukroví dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 10–12 minut.
  • Vychladlé cukroví slepujeme džemem a zdobíme moučkovým třtinovým cukrem.

Müsli kolečka  

Foto: Biopekárna Zemanka

Müsli kolečka.

INGREDIENCE

  • 83 g pšeničné mouky celozrnné
  • 153 g ovesných vloček
  • 53 g rozinek
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g loupaného sezamu
  • 2 g skořice
  • 0,5 g jemné mořské soli
  • 153 g květového medu
  • 50 g margarínu bez palmového tuku
  • 37 g kokosového oleje

POSTUP:

  • Všechny suroviny vypracujeme v těsto, ze kterého tvarujeme hrudky.
  • Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem po dobu 12–15 minut na 180 °C, dokud nezezlátnou.
  • Po vychladnutí na plechu můžeme konzumovat.

Mrkvánky

Foto: Zdravé stravování

Mrkvánky.

INGREDIENCE

  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 500 g čekankového sirupu (bez umělých sladidel)
  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g povoleného másla
  • 200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 150 g strouhané mrkve
  • 1 ks vejce
  • 8 g kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 4 g jedlé sody
  • 4 g skořice
  • 2 g soli

POSTUP:

  • Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Podle chuti je možné přidat i rozinky nebo brusinky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem. Tvoříme malé bochánky. Necháme dostatečné rozestupy.
  • Pečeme při 180 °C 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení.
  • Když zlátnou okraje, máme hotovo. Mrkvánky necháme chladnout na plechu.

Vánoční recepty na cukroví, vaječný koňak a vánočku od Ivety Fabešové

Vánoce

Masarykovo cukroví

Foto: Zdravé stravování

Masarykovo cukroví.

INGREDIENCE

  • 500 g špaldové mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 350 g másla
  • 100 g žloutků
  • 300 g lískových (bez slupky) nebo pistáciových ořechů
  • 10 g kakaa

POSTUP:

  • Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
  • Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
  • Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
  • Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
  • Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.

Perníčky z pohankové mouky

Foto: Bohyně kuchyně

Pohankové perníčky.

INGREDIENCE

  • 150 g pohankové mouky
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 70 g datlového sirupu
  • skořice nebo perníkové koření
  • kakao
  • 1/2 lžičky jedlé sody nebo vinný kámen
  • nutela nebo povidla na spojení

Na polevu

  • 100 g 85% čokolády
  • 25 g kakaového másla

POSTUP:

  • Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme přes noc do lednice odpočinout.
  • Mezi mikrotenovou fólii vložíme těsto a vyválíme na cca 3–5 mm.
  • Vykrojíme tvary a pečeme na 170 °C asi 7 minut (musíte vyzkoušet).
  • Perníčky spojíme domácí švestkovou nutelou nebo domácími povidly bez přidaného cukru.
  • Necháme je v lednici hodně vychladit a mezitím si připravíme čokoládu.
  • Rozpustíme kakaové máslo a čokoládu ve vodní lázni.
  • Studené perníčky namáčíme v polevě. Čokoláda hned tuhne. Napřed je namočíme z jedné strany, necháme ztuhnout, pak z druhé.
  • Varianta bez přidaného cukru: vynecháme čokoládu a nahradíme kakaem nebo 100% čokoládou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám