Hlavní obsah

V Praze stojí Alenčina říše divů vytvořená z milionu světýlek. Má i kolotoč, který vyrábí elektrickou energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná králičí norou a končí u osm metrů vysokého zámku. Řeč je o světelném parku Lumina, který na několik měsíců vznikl vedle vodní nádrže Džbán v Praze 6. Na 1,5 kilometru dlouhé trase se návštěvníci projdou kolem stovky osvětlených a ozvučených soch na motivy pohádky Lewise Carrolla Alenka v říši divů.

V Praze stojí Alenčina říše divů vytvořená z milionu světýlekVideo: Novinky

 
Článek

U koupaliště Džbán v Praze-Vokovicích se to hemží lidmi i v zimním období. Vznikl tady totiž areál nazvaný Lumina park.

„Je to multimediální expozice, procházka dlouhá 1,5 kilometru,“ popisuje manažer parku Karel Vítek. Trasa, která návštěvníkům zabere asi hodinu chůze, je plná osvětlených a ozvučených soch. Je jich tady víc než stovka.

„Celý park je na téma Alenky v říši divů,“ vysvětluje Vítek na začátku trasy. „Hned tady za námi vidíte tunel, tam vlastně Alenka následovala králíčka, šla za ním do nory, pak se celý příběh vyvíjí a my ho postupně vyprávíme,“ objasňuje, jak je areál koncipován.

Vánoční výzdoba nemusí být finančně nákladná. Pražské Žluté lázně jdou příkladem

Vánoce

Instalace vytvořené z drobných světýlek zobrazují třeba králíčka s hodinami, vysoké klobouky šíleného Kloboučníka, hrací karty, obrovské barevné mochomůrky, magnetizující oči kočky Šklíby nebo samotnou Alenku, plačící vodopád bílých žároviček.

Foto: Novinky

Procházka začíná osvětleným tunelem.

Energii spotřebovává i vyrábí

„Kdybych měl něco vypíchnout, tak například kolotoč. Když s ním lidé otáčejí vlastní silou, tak vyrábí energii, takže i takto mohou pomoct v dnešní energetické krizi. Pak tu máme třeba osm metrů vysoký zámek či bludiště, které je velké jako celé basketbalové hřiště,“ vyjmenovává manažer.

Foto: Novinky

Při ručním otáčení kolotoče vzniká elektrická energie.

Všechny popisované atrakce jsou vytvořeny z LED světýlek. „Polovinu celé spotřeby parku tvoří ta z našich dvou gastro stánků. Takže to, že si lidi dávají třeba svařák a hranolky, ubere úplně stejně jako to, že tady svítí víc než milion světýlek. Vychází to pod 500 korun na den,“ odpovídá na otázku, jak je na tom areál s energetickou náročností.

Sem můžete i za tmy. Zasněžená zoo Hluboká se rozzářila tisíci vánočními světly

Vánoce

Inspirace Amerikou

Podobné světelné parky jsou podle něj oblíbené hlavně v Americe. V Evropě už fungují v Polsku a od letošní zimy stojí i ten v Praze. Další se otevřely v Budapešti a Vilniusu. Lákají především rodiny s malými dětmi, mladé lidi či prarodiče s vnoučaty.

Foto: Novinky

Součástí parku je i bludiště.

„Když je nasněženo, je to tu kouzelné. Jen je škoda, že některá světýlka nešla, ale jinak je to paráda,“ říká nám jedna z maminek, která se sem vydala i s kočárkem.

„Je to opravdu pěkné,“ přikyvuje i další z návštěvníků. Za ruku vede parkem svého vnuka Kubu a i ten s dědou souhlasí.

„Máme otevřeno každý den po západu slunce. Budeme tady v Praze až do poloviny či konce února,“ sděluje manažer Luminy s tím, že brány parku plánují otevřít i příští zimu. „Nicméně už to nebude Alenka v říši divů, bude to jiné téma. Já ho sice znám, ale zatím si ho nechám pro sebe, aby se měli návštěvníci na co těšit,“ říká Karel Vítek.

Mrakodrapy i řízek s bramborovým salátem. Muzeum v Jablonci vystavuje přes tři tisíce vánočních ozdob na jednom místě

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám