Hlavní obsah

Vánoční výzdoba nemusí být finančně nákladná. Pražské Žluté lázně jdou příkladem

Praha

K Vánocům neodmyslitelně patří zářivá výzdoba. Přestože energetická krize zasahuje každou domácnost, podle expertů na osvětlení není potřeba se vůbec bát vysokého účtu za elektřinu po adventním čase. Běžná domácnost zaplatí za rozsvícenou výzdobu jako například za používání televize.

Pražské Žluté lázně se rozsvítily desítkami tisíc světelVideo: Novinky

 
Článek

Příkladem jde pražský areál Žlutých lázní, který se během chvíle proměnil v zářící vánoční park.

Na 400 tisíc úsporných LED diodových žárovek denně až do konce roku nabídne úchvatnou podívanou. Najdete zde přes 300 světelných instalací.

Světla vyprávějí…

„Vánoční park jsme pojmenovali Světla vyprávějí. Má spotřebu 8kW na hodinu. To znamená, že spotřeba elektřiny nás na jeden den vyjde na zhruba 200 korun,“ řekl Novinkám Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která provozuje Žluté lázně.

Stát pomůže nejslabším s energiemi

Ekonomika

„Není to zdrcující částka a právě tím, že to tu rozsvítíme, chceme ukázat, že bojujeme proti tmě a proti všem problémům, které nás momentálně provázejí. Zároveň ukazujeme, že umíme rozsvítit tisíce světel bez velkých nákladů a bez velké spotřeby,“ dodává.

Ve vánočním parku najdete zvířata z českých lesů a parků, jako jsou koloušci, holubi, rackové, orel či labutě, které se navíc předvedou i s animací za doprovodu úryvku Smetanovy skladby Má vlast.

Tvory doplňují symboly Prahy a české státnosti, jako je silueta koruny, fontána a světelný lev. Nechybí ani typické vánoční motivy – například krystaly, zvony, světelné brány, hvězdy, vločky, anděl či koule.

Foto: Novinky

Vánoční park ve Žlutých lázních nabízí přes 300 světelných instalací.

Součástí parku je také naučná stezka především pro děti s vánočním kvízem o hodnotné ceny, která je připravená v rámci platformy iHřiště a vede celou expozicí.

V době adventu mohou návštěvníci přijít také na doprovodný vánoční program, do Žlutých lázní bude jezdit i svátečně vyzdobená tramvaj a loď.

Dvacetimetrový řetěz za dvacet haléřů

Podle experta na vánoční osvětlení Vítězslava Poláčka ze společnosti Decoled stačí, aby spotřebitel dodržoval pár pravidel, jedním z nich je mít opravdu kvalitní osvětlení. Pokud použije staré žárovky, spotřeba bude pochopitelně vyšší.

„Dívejte se na to, jak je osvětlení vyrobeno, nedoporučujeme plast. Pro venkovní použití je nejlepší gumový kabel, se kterým se dá lépe manipulovat, vydrží všechny venkovní podmínky mnohonásobně déle než plastový. Plastový totiž můžete po Vánocích vyhodit,“ říká Poláček a dodává, že je také potřeba sledovat takzvané venkovní krytí.

Vánoční výzdoba zahrady inspirovaná deskovou hrou vypadá velkolepě

Bydlení

„Minimální venkovní krytí by mělo být IP44, nejlepší je IP67. To vydrží všechno,“ tvrdí.

Důležitá je samozřejmě také spotřeba. Podle Poláčka mnoho spotřebitelů netuší, že jeden venkovní, dvacet metrů dlouhý řetěz má spotřebu 7 wattů. Tato spotřeba se rovná při osmihodinovém svícení zhruba dvaceti haléřům. V období od začátku adventu do Tří králů se pak bavíme o desetikoruně za celé období.

„Celkově na domácnost se tedy bavíme opravdu o pár desítkách korun. Pokud osvětlení bude kvalitní, nebude nikde zkratovat a bude vybaveno dobrými komponenty, tak se bavíme v řádech do sto korun. Když budeme mít čtyři řetězy v délce 80 metrů, bavíme se o šedesáti korunách, když k tomu bude nějaký sob a výzdoba do oken, tak mluvíme o tři sta korunách za celé adventní období,“ shrnuje Poláček.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vánoční osvětlení, Vánoční dekorace

Reklama

Výběr článků

Načítám