Hlavní obsah

Třeboňský kapr bude stát na Vánoce stejně jako loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun. Je to stejně jako loni. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli chladnému jaru a letním teplotním výkyvům.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Třeboňští rybáři při výlovu největšího českého rybníka Rožmberk

Článek

„Nezdražovali jsme, protože letos nemáme důvod. V loňském roce byly drahé energie, doprava, ale v letošním roce je vhodné nechat ceny na téhle úrovni, přestože výlov bude nižší než loni, aspoň v našem regionu.

Počátek roku byl velice příznivý, přišla voda, která tady pět let chyběla, takže všichni z toho byli pozitivně naladěni, nicméně duben, květen byly extrémně studené, takže ryba se po zimě vůbec nerozběhla, trvalo pomalu do konce května, než začala přijímat potravu. Přírůstek nám z dubna a května chybí. A léto bylo z extrému do extrému, v červenci 38 stupňů, pak to spadlo na deset a teplé září už to nedohnalo, přestože se krmilo,“ vysvětluje předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Recepty z ryb nejen na sváteční stůl

Vánoce

Nejnižší cena kapra je v jižních Čechách, kde se ryby chovají.

Z podzimních výlovů 250 rybníků, jež začaly v září a potrvají do listopadu, čeká Rybářství Třeboň výnos 2000 tun ryb, z toho 80 procent kapra. Meziročně je to podobně, proti roku 2021 pak asi o 300 tun méně.

„Ryby budou i o něco menší než jiná léta, přírůstek tady chybí. A to je potom znát v tunách. Výlov bude sotva na úrovni loňského roku,“ dodal Provázek.

Rybí polévka: recept na českou, maďarskou, francouzskou, polskou a portugalskou

Vánoce

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej ryb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám