Hlavní obsah

Sváteční duch není jen o penězích, vzkazuje Santa ze své kanceláře v Laponsku

Santa společně se svými skřítky ve své kanceláři v Santa Claus Village, severně od Rovaniemi, hlavního města finského Laponska, intenzivně pracuje na posledních kontrolách dětských vánočních přání. Do startu jeho štědrovečerní jízdy na saních, při které bude rozvážet dárky po celém světě, zbývá posledních pár dní.

Santa se připravuje na Vánoce ve své kanceláři ve finském RovaniemiVideo: AP

 
Článek

Vánoční přípravy jdou letos podle Santy velmi dobře. Skřítci pracovali tvrdě celý rok a vše jde tedy podle plánu.

Návštěva Santy je samozřejmě zaručena pouze v případě, že jste na seznamu ‚milých‘. Ale podle skřítků se nemusí bát ani ti, co občas zazlobí, protože Santa není příliš přísný a tvrdí, že každý má nárok na nějaký ten špatný den.

Vánoce by měly být tím nejveselejším obdobím roku, plné chutného jídla, zábavných dárků a času stráveného s blízkými. Santa si však velmi dobře uvědomuje, že prudce rostoucí ceny energií a globální krize životních nákladů finančně zatěžují rodiny. Ví, že děti naslouchající rozhovorům dospělých se mohou obávat, že jejich rodiče si letos nemohou dovolit moc veselé Vánoce. Chce je ujistit, že sváteční duch není jen o penězích.

Sem můžete i za tmy. Zasněžená zoo Hluboká se rozzářila tisíci vánočními světly

Vánoce

„Nějaké dárky přinesu, samozřejmě. Ale Vánoce nejsou o dárcích. Jsou především o naší mysli, srdci a duši,“ vzkazuje Santa.

Do vesničky Santa Clause každým rokem přijíždějí statisíce turistů, kteří zde chtějí zažít vánoční atmosféru. Do místní pošty posílají svá přání lidé z celého světa. Každým rokem dostává Santa kolem půl milionu dopisů.

Podle elfky Katje je mezi letošními dopisy i hned několik přání od dětí z Ukrajiny, které si přejí kromě drobností především mír.

A jaké je letošní přání samotného Santy?

„Přál bych si, aby lidé naslouchali druhým, dívali se kolem sebe, a pokud někdo potřebuje pomoc, pomohli. V současné době je na světě spousta lidí bez naděje, bez domova, nemají kam jít. Takže pokud uvidíte někoho, kdo potřebuje pomoc, prosím, pomozte mu.“

Šťastné, veselé a udržitelné. Projekt zachraňuje nedokonalé vánoční stromky před drtičkou

Vánoce

Šetřete na Vánoce. Pošlete peníze raději Ukrajincům, nabádá papež František

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám