Hlavní obsah

Psím a kočičím opuštěným starouškům pomůže v klidu dožít vánoční sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestým rokem funguje v Třinci soukromý azylový dům Starouškov. Vede ho pětačtyřicetiletá Šárka Vrbová. S láskou a obrovským pochopením se tu však nestará o lidské seniory, ale o ty zvířecí.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Vánoční sbírka na Starouškov běží.

Článek

V její péči je v současnosti 29 psů, 18 koček, 11 koz, 9 ovcí a 18 slepic. Zvířata mají společné to, že už jsou stará, nemocná a opuštěná. Většina z nich pochází ze špatných podmínek, byla týraná či dožívala osamocená v útulcích.

„V azylovém domě Starouškov je o ně krásně postaráno. Žijí v domě, mají své pelíšky, postele, kurník, ale i ovčín. Chodí ven, kdy chtějí. Mají zajištěnou i kvalitní veterinární péči. Prostě mají vše, co potřebují k tomu, aby zde v klidu mohli dožít svůj život,“ řekla Novinkám Radka Kreuszelová za ostravský obchůdek s chovatelskými potřebami Dogbarf.

I proto se zapojili do vánoční sbírky pro třinecký Starouškov. „Cílem je rozveselit zvířata, která nemají možnost trávit Vánoce ve své vlastní rodině, a dodat jim tak kousek radosti a naděje,“ usmála se Kreuszelová.

Stále je možné udělat radost dárkem dětem z chudých rodin z projektu Krabice od bot

Vánoce

Sbírka probíhá nyní v adventním čase a potrvá až do konce letošního roku. „Lidé mohou přispívat v našem kamenném obchůdku s psími krmivy Dogbarf, který najdou v historickém centru Ostravy. Do sbírky lze zakoupit naše zboží, ale také přinést vlastní věci z domova například po svých zvířecích mazlíčcích. Jako třeba deky, pelíšky či oblečení a vodítka. Samozřejmě vše musí být vyprané a vhodné k použití,“ vysvětlovala žena.

Samotná provozovatelka třineckého Starouškova je za každou pomoc vděčná. Péče o zvířata je totiž časově, ale také fyzicky a psychicky náročná. „Co nejvíce potřebujeme, tak jsou konzervy a přílohy. Naopak co nevyužijeme a lidé to nevědí, jsou pamlsky. Těch opravdu máme dostatek. Vzhledem k věku mých svěřenců pro ně nejsou příliš vhodné. Musíme s nimi opatrně,“ upozornila Šárka Vrbová s tím, že za jakoukoliv podporu děkuje.

Sbírky budou pokračovat

Ostravský obchůdek Dogbarf se do vánočních sbírek zapojuje opakovaně. „Tohle je naše už třetí vánoční sbírka. Pomohli jsme například útulku Mazlíci v nouzi. Snažíme se každý rok najít nový způsob, jak můžeme být prospěšní těm, kteří naši pomoc potřebují a využijí. Právě proto podporujeme útulky, které nejsou dotované,“ dodala Kreuszelová.

Smečka z Knihánkova se stará o dvacítku psích důchodců

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám