Hlavní obsah

Předvánoční stres oslabuje imunitu a vyvolává chřipku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hon na dárky, pečení cukroví, návštěvy příbuzných, velký předvánoční úklid. To vše dohromady se musí samozřejmě skloubit s pracovní dobou, nebo péčí o rodinu. Není tedy žádným překvapením, že předvánoční stres, a to jak fyzický, tak i psychický, zásadním způsobem snižuje imunitu.

Foto: Profimedia.cz

Na zvýšeném výskytu podzimních a zimních chřipek se významně podílí i předvánoční stres.

Článek

I přesto, že by Vánoce měly být svátkem klidu a pohody, ne vždy tomu tak doopravdy je. Nedostatek času na nákup dárků, ale i realizace vánoční výzdoby a cukrovinek, to vše způsobuje návaly stresu, který oslabuje imunitu, což je ideálním prostředím pro vznik nemoci, například obávané chřipky.

Ani vdechování studeného vzduchu není pro naše dýchací cesty prospěšné, a v kombinaci s oslabenou imunitou končí mnohdy zánětem.

V zimě nás trápí záněty dýchacích cest

Nejčastěji jde o záněty horních cest dýchacích, převážně chřipku či nachlazení. Nejčastějším rizikovým faktorem je chladné počasí s ranními mrazíky a přechod z mrazu do přetopených prostor, ať už kancelářských budov, do škol, nebo domácnosti.

Pro přenos infekčních virových onemocnění jsou také riziková obchodní centra, kde se ale před Vánocemi vyskytuje většina z nás.

Jak rozpoznat chřipku od nachlazení?
Chřipku charakterizuje náhlý nástup nemoci s horečkami nad 38 stupňů Celsia, bolest hlavy a zimnice. U nachlazení jde většinou jen o rýmu, kašel a bolest v krku.

Nejdůležitější je klid na lůžku

Pokud nás chřipka opravdu „skolí”, je velmi důležité nepřecenit své síly a nesnažit se ji svépomocí přechodit.

„Doporučuji jednoznačně klid na lůžku a dostatečný příjem tekutin. Na snížení horečky užíváme léky s obsahem paracetamolu. Nezapomínejte ovšem vždy důkladně přečíst příbalový leták a pečlivě dbát na doporučené dávkování, aby byl lék co nejvíce účinný,” říká lékařka Kristýna Zárubová z Fakultní nemocnice v Motole.

Důležitá je prevence

Jak se nepříjemné chřipky vyvarovat? V první řadě je velmi důležité soustředit se na pestrý jídelníček.

„Vychutnejte si nefádní a nejednotvárnou vyváženou stravu, která bude obsahovat vitamíny z čerstvého sezónního ovoce či zeleniny, a vlákninu, která podporuje zdravou mikroflóru střev,“ doporučuje Ivona Nováková, manažerka ze společnosti Nominal.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Barvou letošních Vánoc bude růžová

Každý rok si většina z nás před vánočními svátky svátečně zdobí byt a posléze i stromeček. Už několik let nám designoví experti sdělují své představy, v jaké...

Výběr článků

Načítám