Hlavní obsah

Barvou letošních Vánoc bude růžová

Novinky, das, zun

Každý rok si většina z nás před vánočními svátky svátečně zdobí byt a posléze i stromeček. Už několik let nám designoví experti sdělují své představy, v jaké barvě se ten který rok vánoční zdobení ponese. Možná si vzpomenete, že vánoční barvou byla šedá, stříbrná, či fialová. Letos budou v kurzu pastelové barvy a růžová všech odstínů.

Foto: Iris

Růžová letos bude dominovat.

Článek

Podle předsedy družstva Vánoční ozdoby Miroslava Šormy se letos nejlépe uplatní bílá barva v kombinaci s růžovou, nebo bledě modrou. Dobře bude vypadat také bílá společně se všemi pastelovými barvami. Ale samozřejmě záleží na vkusu. Hodně lidí zůstane věrných klasickému pojetí červené, zelené a zlaté. Podle Šormy je stále zhruba 75% převaha červené, zlaté, stříbrné, bílé a modré barvy.

Také podle Vlastimila Juřičky ze vsetínské společnosti Irisa budou letošní Vánoce laděny do jemných a decentních barev. Na své si přijdou i milovníci přírodních tónů, když si vyberou ozdoby v oranžové až hnědé barvě, či zlatavé, případně i zelené. Například ve Vsetíně, kde se na výrobu pravých skleněných ozdob zaměřují, mají 800 nových vzorů a důraz kladou na módní růžové odstíny i tradiční červené a zlatavé barvy.

V družstvu Vánoční ozdoby je pak velká poptávka po ozdobách znázorňujících labutě, ptáčky, perníčky a po čokoládových bonbónech či muffinech. Stálicí jsou ozdoby znázorňující kočičky, čerty, sovy a další různé figurální tvary s vánoční tématikou.

Nejvíce si ale lidé kupují klasické tvary ozdob, tedy koule, zvonečky, srdíčka, rakety, olivy a špice. V družstvu Vánoční ozdoby si lidé mohou vybrat z mnoha druhů i barevného provedení. Podle přání pak vyrobí ozdobu s logem, věnováním apod.

Kdo chce klasiku a kdo inovuje?

Růžová bude hitem zejména u mladších lidí, kteří podléhají módním trendům a snaží se jim přizpůsobit i dekoraci, od ozdob až po doplňky, jako je výzdoba bytu či prostírání.

Přírodní a decentnější barvy - např. oranžovou, si podle předpokladů oblíbí spíše starší lidé, nebo rodiny s dětmi, které se snaží dětem přiblížit přírodní a přirozené kouzlo Vánoc.

V kurzu stále zůstanou i tradiční oblíbené červené a zlatavé barvy, které společně tvoří ideální kombinaci a dokonale se doplňují.

Na otázku, zda se lidé nechávají hodně ovlivnit módními trendy, či raději zůstávají věrni klasice, Šorma pro Novinky uvedl, že záleží na tom, za jakým účelem nakupují. „Při zařizování převažuje klasika, v dalších letech se jedná často i o módnost k oživení vánočního stromku. Ale to už je opravdu záležitost každého nakupujícího a neodvážím se tvrdit, že to je stoprocentní pravda,“ dodal.

Nakonec je totiž stejně nejpříjemnější vyzdobit si domov podle toho, jaká barva ladí našemu oku.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám