Hlavní obsah

Co udělá Čechům letos největší radost pod stromečkem

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina dotázaných Čechů by si přála najít pod vánočním stromečkem elektroniku. Vyplývá to z velkého předvánočního průzkumu, který v měsíci říjnu zrealizoval nákupní portál Kasa.cz mezi zhruba tisícovkou Čechů a tisícovkou Slováků.

Foto: Profimedia.cz

Největší radost udělá letos Čechům pod stromečkem elektronika.

Článek

Další třetina Čechů pak touží mít mezi dárky oblečení, kosmetiku nebo sportovní vybavení a necelá čtvrtina knihu nebo jiný kulturní zážitek. Pouze zhruba procento obdarovaných pod stromečkem potěší dárky v podobě potravin a nápojů.

Mezi konkrétně specifikovanými dárky, které by si respondenti přáli najít pod stromečkem, přitom nejčastěji figurovaly podobně jako v loňském roce tablet, chytrý telefon nebo kávovar.

Letos za dárky pět až deset tisíc

Osm z deseti dotázaných předpokládá, že jejich Vánoce budou tento rok na dárky stejně bohaté jako loni. Bohatší nadílku v porovnání s loňskem očekává pouze necelých sedm procent Čechů, na Slovensku je to o tři procenta respondentů více.

Nejčastěji chceme za své blízké utratit pět až deset tisíc korun, zmínila to polovina dotázaných. Třetina pak počítá s částkou mezi dvěma až pěti tisíci korunami. Každý šestý člověk nakoupí dárky za 10 a více tisíc. A pouhá čtyři procenta lidí mají v úmyslu utratit za nákup vánočních dárků méně než dva tisíce korun.

Listopad: měsíc vánočních nákupů

Za nákupy se většina účastníků průzkumu chce vydat stejně jako minulý rok v listopadu. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku to mají v úmyslu více než tři pětiny zákazníků, na Slovensku přibližně o pět procent méně.

Každý třetí Slovák však hodlá nechat nákup dárků až na prosinec, z Čechů chce v prosinci nakupovat pouze pětina. Nákup na poslední chvíli bude riskovat asi pět procent Čechů a sedm procent lidí na Slovensku.

Zhruba 16 procent Čechů, resp. 18 procent Slováků pak plánuje počkat s nákupem až na povánoční výprodeje.

Vánoční nákupy na internetu

Valná většina zákazníků (70 procent Čechů a 62 procent Slováků) plánuje nakupovat vánoční dárky on-line, přičemž preferuje osobní odběr před doručením kurýrní službou či Českou poštou.

„Oproti loňskému roku klesl počet Čechů, kteří chtějí platit za nákup hotově – loni to bylo více než 40 procent respondentů, letos sotva třetina,“ uvedla Andrea Čižmářová, ředitelka Kasa.cz a dodala: „Souvisí to bezpochyby s větší důvěrou zákazníků směrem k e-shopu i k novým způsobům plateb.“

Na splátky plánuje vánoční zboží pořídit jen asi 1,5 procenta Čechů a dvě procenta Slováků.

Průzkumu, který provedl obchodní portál Kasa.cz v průběhu měsíce října, se zúčastnilo 1002 Čechů a 992 Slováků.

Anketa

Co by vám udělalo pod stromečkem největší radost?
Elektronika (počítač, tablet, chytrý mobil apod.)
26,5 %
Oblečení
11,7 %
Kosmetika
3,7 %
Sportovní vybavení
9,6 %
Knihy, CD, DVD
16 %
Potraviny a nápoje (alkohol)
2,9 %
Lístky na kulturu, zážitkový voucher
29,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky letos nepodraží

Podobně jako ceny kaprů i ceny vánočních stromků by letos měly zůstat na loňské úrovni. Budou se ale jako obvykle lišit regionálně. Nabídka stromků by měla být...

Výběr článků

Načítám