Hlavní obsah

Zájem o 5G telefony vzrostl před Vánocemi o stovky procent

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni tři mobilní operátoři již ve vybraných městech nabízejí svým zákazníkům mobilní sítě páté generace, ten pravý boom ale odstartuje až v příštím roce, kdy se začnou budovat 5G vysílače napříč celou republikou. Přesto již nyní před Vánocemi vzrostl zájem o telefony připravené na nový mobilní standard o stovky procent. Vyplývá to z informací O2.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Lite 5G je aktuálně nejlevnějším 5G telefonem v Česku.

Článek

Příjem rychlejšího a modernějšího mobilního standardu není v Česku nijak zpoplatněn, přijímat jej nicméně mohou pouze lidé, kteří vlastní 5G mobilní zařízení a SIM kartu podporující mobilní sítě páté generace.

Právě toho jsou si evidentně zákazníci vědomi a nové telefony s 5G vyhledávají. „Poptávka po nových 5G telefonech značně roste, v tuto chvíli naši 5G síť podporuje každý desátý telefon zakoupený u O2,“ prohlásil Václav Dostál, který má v O2 na starosti prodej mobilních telefonů a dalších zařízení.

5G signál v metru se rozšiřuje. Před koncem roku bude v polovině stanic

Mobil

„Očekáváme, že počet aktivních 5G telefonů v naší síti ještě výrazně vzroste po Vánocích, kdy nové zařízení spousta zákazníků najde pod stromečkem,“ doplnil Dostál.

Podle něj za poslední tři měsíce vzrostly prodeje o 560 %. Přestože 5G konektivitu nabízejí všechny čtyři nové iPhony s číslovkou 12 v názvu, nejvíce se rozrůstá portfolio 5G smartphonů s operačním systémem Android.

Za méně než 10 000 Kč

Mobily s Androidem jsou navíc i značně levnější. Zatímco i ten nejlacinější iPhone 12 mini se s cenou nedostane pod hranici 20 000 Kč, nejlevnější 5G telefon s Androidem je možné zakoupit za méně než deset tisíc korun. Řeč je o modelu Xiaomi Mi 10 Lite 5G, který stojí 7690 Kč.

Za cenu nižší než deset tisíc korun se nabízí také Galaxy A42 5G, Motorola Moto G 5G Plus, Realme X50 5G či Xiaomi POCO F2 Pro. Všechny se přitom chlubí podporou mobilních sítí páté generace.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Česko zavede evropský kodex pro telekomunikace

Česko zavede tzv. evropský kodex pro elektronické komunikace. Ten mimo jiné umožňuje určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného...

Čtvrtý mobilní operátor nebude

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek večer zveřejnil výsledky aukce kmitočtů pro stavbu rychlých mobilních sítí páté generace. Vítěznými uchazeči se...

Výběr článků

Načítám