Hlavní obsah

Lidové Vánoce v Polabí lákají do skanzenu v Přerově nad Labem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, o jehož zrod se zasloužil arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský, vzniklo jako v pořadí čtvrté na evropském kontinentu. Současná nabídka skanzenu je široká – v čase adventním navíc tradičně zaměřená na výstavu Lidové Vánoce v Polabí.

Foto: Vratislav Konečný

Betlém u vchodu do skanzenu

Článek

Chalupa mu učarovala

Na Všeobecné jubilejní výstavě v Praze roku 1891 arcivévodu, příslušníka toskánské větve Habsburků, mořeplavce a etnografa, majitele panství Brandýs nad Labem, uchvátila česká chalupa, kterou tu vystavovali. Usmyslel si, že bude mít podobnou na panství.

Pro tento účel skupoval lidový nábytek, nádobí a další artefakty po širokém okolí a v roce 1900 zakoupil od kovářské rodiny Bělíků jejich chalupu, která se pod názvem Staročeská chalupa stala základem tuzemského nejstaršího národopisného muzea.

Foto: Vratislav Konečný

Staročeská chalupa se stala základem skanzenu.

Dnes najdeme ve skanzenu 33 objektů, chalupy, špejchary, stodoly, brány, i hřbitůvek tu mají, zrovna jako kovárnu a mnoho nářadí.

Za kromaňonci do Mladečských jeskyní. Tamní pravěká krasavice možná padla za oběť kanibalům

Tipy na výlety

Vše je nyní připraveno na adventní dobu, od venkovního betlému před venkovskou školou po desítky dalších vystavených po staveních.

Muzeum není mrtvým objektem, podle ročních období se tu seznámíte s různými starobylými zvyky a pověrami, nyní vše směřuje k Mikuláši a svatvečeru.

Okupanti ji chtěli zbourat

Chalupa pochází z 18. století, je ukázkou lidového stavitelství v Polabí. Zděný dům má v průčelí členěnou lomenici, ukončenou kabřincem a makovičkou. Štít nesou tři ozdobené trámky, uvnitř jsou dvě velké světnice, za nimi je spíž, je tu i černá kuchyně.

Po okupaci se Němci chtěli časem vypořádat s českým živlem, vadilo jim češství obyvatelstva, rovněž uctívání českých památek nebylo vítáno. Odnést to měla i Staročeská chalupa, expozici nechali nuceně vyklidit, dál už se naštěstí nedostali. K demolici obydlí nedošlo.

Foto: Vratislav Konečný

Školáci a kantoři, figuríny vypadají jako živé.

Do tepla za starými zvyky a obyčeji

Venku je zimě nevlídně, proto zamíříme dovnitř stavení. V dlouhé budově s nápisem Škola je ukázka školní třídy během vyučování, figury dětí a kantora jsou tak dobře vyvedeny, že máte zpočátku dojem, jako kdyby je někdo na chvíli uspal.

Velká místnost oddělená od třídy chodbou je plná života, tady se předvádí umění paličkování, krajkářství, předení na kolovratu, zdobení perníku, zkrátka k vidění je množství rukodělné práce, do níž se můžete i částečně zapojit.

Probíhá tu část předvánoční akce Lidové Vánoce v Polabí, která je otevřena od 17. listopadu do 30. prosince.

Foto: Vratislav Konečný

Betlémů je tu vystavena celá řada, od vystřihovacích po keramické.

Foto: Vratislav Konečný

Lucky kontrolovaly čistotu a pořádek.

Jedná se o tradiční akci pořádanou ve skanzenu, interiéry devíti chalup nabízejí ukázky zvyků a obyčejů v období adventu, se zakončením na Tři krále.

Zahajuje se v chalupě z Chvalovic přástkami, draním peří a večerním povídáním, následuje stavení z Draha, tady narazíte na Barborky, Lucky a perchty, v kuchyni je připraveno vánoční pečení.

Ve Staročeské chalupě je vše připraveno na Štědrý den, najdete tu vyvěšené pověry, pověsti, ale i jídelníček s devatero jídly.

Na krkonošské Stezce korunami stromů čeká čertovské a andělské překvapení

Vánoce

Chalupy ve spodní části skanzenu nabízejí ukázky, jak to chodilo o Vánocích v letech 1860, 1890, 1910, 1930 a v roce 1950. Vše končí ve staré škole, kde jsou koledníci ve třídě se žactvem.

Krom tradičně vystavovaných betlémů přibývají i nové, uvidíte i jeden velký z oblékaných figur. Před budovou školy stojí kopie Wenigových „Pražských jesliček“, tady jsou postavy v životní velikosti. Část expozice se věnuje vánočním ozdobám a dobovým pohlednicím.

O víkendech jsou připraveny programy s ukázkami starých řemesel, výstava je z velké části prodejní.

Foto: Vratislav Konečný

Smaltované nádobí, takové množství představovalo značné bohatství.

Hezké na pohled, bydlet byste tu ale nechtěli

V dalších objektech narazíte na figurální scény z běžného života, z koledování, prožívání skromných Vánoc, kdy ještě elektrika byla zázrakem. Ukázky z dílen kartáčníka, ševce, kováře, všude neuvěřitelné množství tehdy nezbytného nářadí a náčiní, které by se mnohým hodilo jako výzdoba chalup, ale sotva by si s tím dokázali poradit. K tomu sáně, povozy, kočáry…

V další části muzea jsou figurálně i písemně představeny postavy Mikuláše, anděla a čerta, k tomu dnes již většinou zapomenuté Barbory, Lucky, perchty a další.

Otevřeno mají v přerovském skanzenu od úterý do neděle od 9 do 16 hodin, poslední vstup je v 15 hodin. Na Štědrý den a Boží hod bude zavřeno, od 26. do 30. prosince bude otevřeno denně od 9 do 16 hodin.

Tipy v okolí: V Přerově najdete i muzeum moto a velo, v nedaleké Lysé nad Labem je nádherný park u zámku, ve kterém je domov seniorů, ve městě je i Muzeum Bedřicha Hrozného, nedaleké Čelákovice mají ve tvrzi muzeum.

Do Pekelných dolů nejen za čerty

Tipy na výlety

Noc v bažině? Bydliště nejznámějšího pohádkového zlobra je k pronájmu

Cestování

Reklama

Související témata:
Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem

Výběr článků

Načítám