Hlavní obsah

Za kromaňonci do Mladečských jeskyní. Tamní pravěká krasavice možná padla za oběť kanibalům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko uvěřit, že se dívám na tvář sedmnáctileté dívky, která žila před nějakými 31 tisíci lety. Z pozůstatku lebky, nalezené bez dolní čelisti v roce 1881 v Mladečských jeskyních u Litovle rakousko-uherským archeologem Josefem Szombathym, vytvořil brazilský tým odborníků forenzní podobu obličeje ženy z doby kamenné.

Foto: Vratislav Konečný

Počítačem vytvořená podobizna 17leté dívky, která žila na Moravě před 31 000 lety.

Článek

Původně se myslelo, že lebka bez spodní čelisti a zubu je mužská, expertizy dalších fosilií z jeskyně odhalily, že se jedná o ženu.

Lokalita má světový archeologický význam, prohlídka chodeb, vysokých dómů a komínů s krápníkovou výzdobou je na několika místech doplněna figurami kromaňonců a zvířat, která v té době žila – jeskyním lvem a medvědem. Jeskyňáři se chystají dioráma ještě oživit, bližší informace zatím tají.

Jeskyně odkryli při těžbě kamene

Jeskynní nález lebky nacházející se v muzeu ve Vídni začali zkoumat odborníci v roce 2021, obličej do původní podoby domodeloval počítač. Její fotografická podoba je umístěna spolu s archeologickými nálezy v předsálí vstupu do jeskyní.

Foto: Vratislav Konečný

Scéna z Dómu mrtvých

Jeskyně, které nemají tak nádhernou výzdobu jako jiné prostory v podzemí Moravského krasu, byly objeveny v roce 1826 při těžbě kamene na vrchu Třesín. Než začala jejich ochrana, byly od roku 1921 volně přístupné, tudíž se něco poškodilo, možná i ztratilo.

Návštěvnická trasa není přizpůsobena vozíčkářům - to v těchto prostorách nejde zajistit ani při sebelepší vůli -, je dlouhá asi 400 metrů a její prohlídka trvá zhruba tři čtvrtě hodiny. Průměrná teplota je 7 až 9 stupňů, což vyhovuje koloniím netopýrů, kteří tu zimují. Relativní vlhkost vzduchu je 99 procent.

Mladečské jeskyně jsou světově významným archeologickým nalezištěm. Jsou největším, nejstarším a nejsevernějším objeveným sídlem kromaňonců v Evropě.

Foto: Vratislav Konečný

Chodby jsou poměrně úzké, vše je dílem tekoucí vody.

Mohlo jít o kanibalismus

Výzkumy v jeskyních probíhaly od roku 1881 a odhalily nálezy kostí mamuta, jeskynního medvěda a lva, koně, bobra, zubra a dalších zvířat. Nejdůležitější jsou předměty z Dómu mrtvých; kolem původního ohniště je zrekonstruovaná skupina lovců. Našly se tu i poškozené lebky a rozštípané kosti, které odborníci považují za projev kanibalismu. Stovka kostí pochází od minimálně sedmi jedinců.

Zřejmě šlo o pohřebiště, kam mrtvé shazovali průduchy ve skále. Jestli měli kromaňonci do prostor nějaký boční vchod, se nedozvíme, těžba zničila část kopce. Jeskynní systém je patrový, propojený komíny. Většina nálezů byla zničena při požáru mikulovického zámku, kde byly uloženy.

Foto: Vratislav Konečný

Většina stěn je bez krápníků.

Ale nebyli to jen pravěcí lidé, jejichž pozůstatky tu jsou, nálezy ukazují i na středověk. Prý tu byly i válečné hroby, mohly tu být ukryty i mrtvoly kupců, kteří zmizeli na svých cestách. Ale to jsou jen dohady.

V roce 1911 koupila jeskyně Krajinská muzejní společnost v Litovli. Prostory upravila, zavedla elektrické osvětlení, u vchodu postavila restauraci s noclehárnou. Po druhé světové válce jeskyně spravovalo několik organizací, ne vždy ku prospěchu. V současnosti jsou ve Správě jeskyní ČR, byla provedena jejich rekonstrukce a citlivé úpravy.

Méně sintrové krásy, ale i tak nadchne

Samozřejmě jsou zde i krápníky, sice v menším množství než třeba ve výzdobě bohatých nedalekých Javoříčských jeskyních, ale třeba v Chrámu přírody nebo Panenské jeskyni si přijdete na své.

Nejznámějším útvarem je 2,4 metru vysoký stalagmit Mumie, hezký je Zkamenělý vodopád, v Bezejmenné jeskyni jsou obří zavalené komíny. V jeskyních je výborná akustika, pořádají se tu koncerty.

Kam v okolí?

Kolem vrchu Třesína vede asi pětikilometrová naučná stezka; tři kilometry od Mladče se nachází arboretum Bílá hora. V Římicích mají pravoslavný kostel sv. Ludmily ze 30. let 20. století; Loštice jsou městem olomouckých tvarůžků.

Jeskyně v Javoříčku jsou vzdálené asi 5 kilometrů, asi 7 kilometrů je to pak na Bouzov. Na druhou stranu leží městská památková zóna Litovel.

Do Pekelných dolů nejen za čerty

Tipy na výlety

Sto let od otevření chaty na Dobrošově, stojí nad mohutným pevnostním pásmem

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Mladečské jeskyně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám