Hlavní obsah

Lego i kosmetické sady. Jaké adventní kalendáře jsou nejoblíbenější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno jsou pryč doby, kdy k mání byly pouze adventní kalendáře se sladkostmi určené pro nejmenší. Dnes je možné obdarovat naše blízké kosmetikou i svíčkami, letos si ale výrazně připlatíme. Cenový srovnávač Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, sestavil žebříček těch nejoblíbenějších adventních kalendářů.

Foto: archív výrobce

Nejpopulárnější jsou adventní kalendáře Lego.

Článek

Oblíbenost adventních kalendářů rok od roku stoupá, srovnávač Zboží.cz zaznamenal ve srovnání s uplynulým rokem sedminásobný nárůst zájmu. Nákupní rádce Kupi.cz zase odhadl, že akční ceny těchto kalendářů vzrostly v nákupních řetězcích meziročně až o 70 %.

„Pozorujeme větší zájem nejen na straně nakupujících zákazníků, kteří si u nás kalendáře vyhledávají, ale i na straně výrobců, protože vidíme, že přicházejí stále s novými nebo vylepšenými podobami těchto produktů,“ prohlásila Kateřina Nejedlá, datová analytička ve společnosti Seznam.cz.

Zdůraznila, že oproti minulému roku se na Zboží.cz zobrazuje dvojnásobný počet nabídek tohoto produktu. „Populární adventní kalendáře mají nejrůznější podoby. Mezi aktuálně nejžádanější kategorie patří kosmetické sady, čaje, figurky, vánoční dekorace a stavebnice jako Lego nebo Playmobil,“ doplnila Nejedlá.

Nejpopulárnější kategorie adventních kalendářů na Zboží.cz:

  1. Stavebnice Lego
  2. Kosmetické sady
  3. Svíčky
  4. Figurky
  5. Čaje
  6. Destiláty

Druhou adventní neděli se krkonošská Stezka korunami stromů promění v peklo

Vánoce

Kalendáře podražily

Zatímco loni lidé zaplatili za adventní kalendáře na internetu v průměru 759 Kč, letos je to už 817 Kč. Nejvyšší cena za tento dárek s překvapením se na Zboží.cz pohybuje okolo 2000 Kč.

Nákupní rádce Kupi.cz, který již deset let monitoruje akční letáky, spočítal, že se průměrné ceny adventních kalendářů v obchodních řetězcích od roku 2019 zvedly o přibližně 140 Kč na aktuálních 340 korun.

„Nárůst ceny může být způsoben faktem, že se aktuálně v letácích objevuje nová nabídka dražších kalendářů, které se v minulosti tak často ve slevových akcích neobjevovaly. Češi v této době více šetří své finance, a proto jsou obchodníci nuceni do slev přidávat i tento typ zboží, protože by jim jinak zůstal ležet v regálech,“ uvedla Linda Michalčíková z Kupi.cz.

Podle ní lidé v akcích nejvíce utratí za kosmetické sady. „Prodejci tak sází na fakt, že lidé využívají toaletní potřeby ke své běžné každodenní spotřebě a zájem o tyto produkty bude velký i přes jejich vyšší cenu. Naopak nejlevnější variantu adventního produktu lze zakoupit za akční cenu 19,90 Kč – jedná se o 50g čokoládový kalendář, jehož běžná cena je 25 Kč,“ uzavřela Michalčíková.

S půjčkami na Vánoce budou lidé letos opatrnější

Finance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám