Hlavní obsah

S půjčkami na Vánoce budou lidé letos opatrnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v loňském roce si na vánoční nákupy půjčil každý desátý Čech, letos půjčku zvažují jen tři procenta lidí dotazovaných v průzkumu České bankovní asociace (ČBA) a agentury Ipsos. Nejčastěji si chtějí půjčit do 10 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Po covidové pauze začínají vánoční trhy. Nabízejí rukodělné výrobky, různé laskominy a neodmyslitelný svařák.

Článek

„Je dobře, že lidé jsou při plánování vánočních výdajů obezřetní a drtivá většina z nich by se kvůli dárkům nezadlužila,“ řekl Filip Hanzlík, hlavní právník a gestor pro spotřebitelské otázky ČBA.

Dodal, že i tak ale asociace doporučuje opatrnost. „Je dobré vždy zvážit, jestli na splácení takového závazku mám prostředky, popřípadě si velmi dobře vybrat poskytovatele takové půjčky a vždy přesně zjistit, kolik za svou půjčku zaplatím,“ poznamenal Hanzlík.

Kdo neobjednal, má smůlu. Nejlepší iPhony 14 už Vánoce nestihnou

Mobil

Za peníze, které si letos na vánoční dárky půjčili či plánují půjčit, chtějí Češi nejčastěji koupit hračky pro děti (42 procent).

Na 38 procent z nich pořídí bílou elektroniku, 27 procent vybavení do bytu a 23 procent spotřební elektroniku.

Nejčastějším důvodem takové půjčky je nedostatek úspor, a to ve 42 procentech případů. Téměř čtvrtina nechce čekat a šetřit na vytoužené zboží. Pětinu lidí přesvědčí fakt, že kupovaná věc je ve slevě.

Pro stejný počet lidí je důvodem to, že chtějí dětem a rodině uspořádat pěkné Vánoce. Lidé plánují za dárky utratit v průměru zhruba 7500 korun. Loni přitom uváděli průměrnou částku 8000 korun.

Návštěvníci Pražského hradu se mohou těšit na sváteční Zlaté Vánoce

Vánoce

Už dřívější průzkum STEM/MARK pro Home Credit potvrdil, že většina Čechů nyní chce za dárky utratit méně. Vzhledem k vysoké inflaci tak zřejmě dárků ubude. Lidé podle ČBA dále aktuálně počítají s průměrným výdajem 3500 korun za jídlo a pití a zhruba 2700 korun za vánoční výzdobu.

Jak už Právo informovalo, dražší letos budou ve­dle kaprů či cukroví i vánoční stromky, a to asi o deset procent.

Anketa

Budete potřebovat půjčku, abyste zvládli letošní Vánoce?
Rozhodně ne, mám našetřeno.
68 %
Spíše ne, raději se uskromním.
25,3 %
Nejspíše ano, i když se to snažím zvládnout.
1,9 %
Rozhodně ano, bez půjčky bych Vánoce nezvládl(a).
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3959 čtenářů.

Každý třetí Čech plánuje půjčku, pokryje s ní i výdaje za energie

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda navrhuje zkrátit dobu oddlužení

Dlužníkům se otevře další možnost, jak se snáze zbavit svých dluhů. Ministerstvo spravedlnosti oprášilo návrh, aby se u nich mohla doba oddlužení neboli...

Výběr článků

Načítám