Hlavní obsah

Jak netradičně připravit kapra pro štědrovečerní tabuli

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sváteční štědrovečerní stůl v Česku bezesporu patří kapr. V některých rodinách milují smaženého kapra, jinde na kmíně, nebo na modro, či na černo. Náš recept nabízí pečeného kapra s kysaným zelím a podávaného s karamelizovanými jablky. Pokud ho vyzkoušíte, jistě neprohloupíte.

Pečený kaprVideo: Novinky

 
Článek

Kapra s kysaným zelím pro Novinky upekl šéfkuchař O2 Arény Tomáš Kněž a karamelizovaná jablka připravil Jakub Kotyza, šéfkuchař skyboxů O2 Arény.

Na čtyři porce si musíme připravit následující suroviny:  800 g čerstvého filetovaného kapra, sůl, čerstvě mletý pepř a kmín podle chuti, hladkou mouku na poprášení kapra a 50 ml slunečnicového oleje. Dále pak 75 g cibule, 320 g kysaného zelí, citrónovou šťávu z jednoho citrónu, 300 g jablek a 50 g cukru krystal.

Jak na to?

Máme-li vše připraveno, můžeme začít s vařením. Na tuku si zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, překrájené a vykapané kysané zelí, trochu vody a krátce podusíme. Dochutíme solí.

Ze staženého, filetovaného kapra si nakrájíme požadované porce, které osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, poprášíme hladkou moukou a z obou stran opečeme na slunečnicovém oleji.

Na dno nádoby dáme větší část lehce podušeného, kysaného zelí, na které vyskládáme opečené porce kapra a poházíme zbylou částí zelí. Nádobu přikryjeme a vložíme do středně vyhřáté trouby cca na 12 minut. Poté porce kapra potřeme vypečenou šťávou a již bez poklice pečeme ještě cca 4 minuty.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na silnější plátky a vložíme do citrónové vody, aby nám netmavla. Plátky jablek necháme okapat, obalíme v cukru a na rozehřáté pánvi z obou stran nasucho opečeme tak, až nám cukr začne karamelizovat.

Doporučenou přílohou jsou bramborové placky a na ozdobu si můžeme připravit chipsy z anglické slaniny.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Kuře na paprice - klasika trochu jinak

Omáčky máme obecně rádi. Kuře na všechny způsoby také. A když se dá dohromady kuře s omáčkou, můžeme si pochutnat na kuřeti na paprice. Jedná se o další...

Pečený pstruh, který polechtá chuťové buňky

Další z možností, kterou lze nahradit tradičního kapra při slavnostní štědrovečerní večeři, je pečený pstruh. Tentokrát pro čtenáře Novinek připravil chutný...

Uzený úhoř potěší pohádkovou chutí

Vzpomenete si, jakou rybu měl kuchař Jiřík připravit pro krále a nesměl ani sousto ochutnat? A která měla tu moc, že po jejím pozření člověk rozuměl řeči...

Pečená štika - dravec, který má jemnou chuť

Pokračujeme v seriálu nabízejícím chutné a výjimečné recepty z ryb, které mohou, ale samozřejmě nemusí nahradit klasického kapra na slavnostní štědrovečerní...

Výběr článků

Načítám