Hlavní obsah

Hodinky: Nadčasový dárek pod stromeček

• Aktualizováno

Čas je veličinou, která má pro nás všechny nedozírnou hodnotu. I proto patří hodinky jako jeho symbol mezi nejkrásnější dárky, které potěší ženy i muže všech věkových kategorií. Do jakých modelů se vyplatí investovat a jaké potěší milovníky moderních technologií?

Foto: archiv firmy

Hodinky Breitling - Super Chronomat Automatic 38. Cena od 243 800 Kč, prodává butik Breitling.

Článek

Možná si říkáte, že doba již pokročila a ke zjišťování času nám místo hodinek stačí mobilní telefony. To je ale velký omyl. Hodinky sice slouží primárně k tomu, abychom věděli, kolik je zrovna hodin, navíc jde ale i o kultovní a módní záležitost, která pozvedne styl každého z nás.

Navíc se jedná o velmi intimní a promyšlený typ dárku. Hodinky totiž ztělesňují jedny z nejdůležitějších lidských hodnot. Lásku a úctu k řemeslu, preciznost a v neposlední řadě také díky své nadčasovosti i věrnost.

Navíc nositeli mohou připomínat společně strávené chvíle. Mezi jakými modely vybírat?

Chytré hodinky

Pokud patří váš milý či milá mezi milovníky moderních technologií, pak mohou být sázkou na jistotu chytré hodinky, díky kterým získá stoprocentní přehled.

Pro ty, kdo nemají ještě jasnou představu o tom, co by měl takový chytrý přístroj na zápěstí umět, patří se připomenout, že by měl vedle času a ušlých kroků být schopný zobrazovat notifikace z telefonu, měřit srdeční tep, sledovat vaši aktivitu.

Podle typu se jednotlivá zařízení velmi liší i ve svých schopnostech. S některými hodinkami lze i telefonovat, některé dokonce přehrají hudbu.

Milovníci sportovních aktivit zase mohou ocenit modely, se kterými lze i plavat, protože mají příslušnou certifikaci a zvládnou pobyt pod vodou. Lepší zařízení mají GPS, takže umí sama sledovat vaši trasu se značnou přesností.

Poslední varianty těch nejlepších přístrojů vám změří i EKG.

Apple Watch Ultra nemají konkurenci. Za pozornost stojí ale i další novinky

Hardware
Foto: Smartomat
Více

Stále přemýšlíte, čím potěšit své blízké? Chytré hodinky pod stromečkem udělají radost doslova každému. Objevte novou kolekci české značky ARMODD. Chytré hodinky jsou precizně zpracované, disponují dlouhou výdrží baterie, mnoha funkcemi a kvalitními displeji. To vše za skvělých 1689 Kč na armodd.czFoto: Smartomat

Komerční sdělení

Foto: archiv firem

Zleva: Apple Watch, pouzdro z hvězdně bílého hliníku, navlékací řemínek, Apple, cena od 12 490 Kč. Apple Watch, pouzdro ze zlaté nerezové oceli, kožený tah, Apple, cena od 23 490 Kč. Čtvrtá generace hodinek GTR je k dostání v několika barevných paletách, v nichž se snoubí styl, dokonalá textura a perfektní design. Modely řady GTR 4 jsou perfektní jak pro volný čas, tak i pro pracovní schůzky. Prodává Amazfit, cena od 5590 Kč

Foto: Honor
Více

Nadčasové hodinky s monitoringem fitness aktivit i zdraví jsou dárkem, který bude obdarovaným připomínat, co pro vás znamenají. HONOR Watch GS 3, perfektní pro všechny zátěžové sportovní aktivity, ale také dokonale padnoucí i pro formální události, a to díky ultra tenkému designu. K dostání na alza.cz za 4490 KčFoto: Honor

Komerční sdělení

Dostupné hodinky

Pokud vaše milá vnímá hodinky spíše jako módní doplněk, který úmyslně ladí ke svému oblečení, pak se nebojte experimentovat a vybírat mezi zdobnějšími modely, které dodají každé ženě na ženskosti a jemnosti.

Vsadit můžete na zdobný ciferník, ale také řemínek, který se navíc dá v případě špatné volby jednoduše vyměnit za jiný. Elegantní volbou jsou také hodinky, které jsou vyrobeny z více materiálů.

Skvěle vypadá například kombinace růžového a bílého zlata nebo klasika v kombinaci zlato, stříbro. Hodinky zdobené kamínky se pak hodí zejména na večerní příležitosti, ale také na dny, kdy zkrátka chce zazářit.

Foto: archiv firem

Zleva dámské hodinky: Gino Rossi, 2599 Kč. Jenny Fairy, 899 Kč. Rebecca Minkoff (prodávají Klenoty Aurum), 1900 Kč

U pánských hodinek naopak vsaďte na minimalismus. Ne nadarmo se totiž říká, že v jednoduchosti je krása.

Jednoduchý elegantní ciferník s klasickým kovovým či elegantním koženým řemínkem je navíc takřka sázkou na jistotu. Výhoda minimalistických hodinek spočívá i v jejich variabilitě. Skvěle se totiž hodí jak na běžné nošení, tak na večerní akce.

Pro muže, kteří se nebojí experimentovat a hrát si s vlastním stylem, mohou být tím pravým kouskem zlaté hodinky s tmavým ciferníkem, které upoutají na první pohled.

Foto: archiv firem

Zleva pánské hodinky: Festina (prodávají Klenoty Aurum - Fashion Arena Prague Outlet), outletová cena 3414 Kč. MVMT (prodávají Klenoty Aurum), 3090 Kč. MVMT (prodávají Klenoty Aurum), 3395 Kč

Střední proud

Pokud se rozhodnete do hodinek investovat, porozhlédněte se mezi modely, které se pyšní švýcarským strojkem.

„Pokud se jedná o první hodnotné hodinky, doporučovala bych vybírat co nejuniverzálnější model, abyste jej mohli nosit často a bez většího omezení. Zvolit takové hodinky, které nejlépe vystihují vaši osobnost a lifestyle. Teprve až najdete tohoto ideálního partnera na zápěstí a budete s ním spokojeni, přichází čas rozhlédnout se po dalších hodinkách, které budete používat třeba na sport nebo na speciální příležitosti,“ radí Katrin Poláková, manažerka butiků Carollinum a Breitling.

Foto: archiv firem

Dámské hodinky zleva: Memory s perleťovým ciferníkem v bílé barvě doplněné diamanty, švýcarský quartzový strojek, Davosa, 10 550 Kč. Sportovně-elegantní hodinky Ternos Medium s automatickým strojkem a vodotěsností 200 M, se kterými je možné plavat i povrchově se potápět, Davosa, cena 25 120 Kč. Elegantní hodinky Cordoba od švýcarské značky Delma s ultratenkým pouzdrem a quartzovým strojkem, prodává Herisson-watches, 11 925 Kč. Hodinky s hnědým koženým řemínkem, Gucci (prodávají Klenoty Aurum), 21 170 Kč

„Populární jsou barevné číselníky, od růžové přes červenou, zelenou a modrou. Ocel stále vede, ale na její místo se tlačí také materiály jako titan či bronz. Stále ale platí, že dobrou investicí jsou zlaté modely,“ uvádí Poláková.

Foto: archiv firem

Zleva hodinky: Klasické hodinky Heritage 1898 od švýcarské značky Auguste Reymond s quartzovým strojkem a ručičkami ve tvaru listu typického pro tuto značku, Herisson-watches, cena 19 520 Kč. Celomodré unisexové hodinky Vireo Medium, chronograf švýcarské značky Davosa, 9220 Kč. Sportovní automatické hodinky švýcarské značky Epos 3504 Diver s vodotěsností 500 M umožňující plavání i potápění, Epos-czech, 33 350 Kč

Hodinky jako investice

Luxusní hodinky jsou sofistikovaným i nákladným koníčkem, se kterým se pojí vášeň pro historii, precizní práci i unikátní design či materiály. Jedná se opravdu o vyšší dívčí, a proto je při výběru nutná znalost. Jaké trendy vládnou současné špičce hodinářského řemesla?

„Obecně lze říci, že u hodinek dochází ke zmenšování velikosti a větší prostor dostávají barvy, jejichž podíl stoupá. U číselníků dochází ke zjednodušování. Poslední dobou jsou čím dál tím více oblíbené celoocelové modely. Často i v kombinaci se zlatem, které lidé vnímají jako materiál s trvalou hodnotou, tudíž vhodný k investici,“ uvádí Zdeněk Kverka, majitel společnosti Klenotnictví Dušák.

„Velmi oblíbené jsou hodinky, které navazují na modely z minulosti. Vintage touch se mísí s moderním pojetím, ikonické modely tak zůstávají stále současné. Podívejte se třeba na hodinky Navitimer od Breitlingu, Monaco od TAG Heuer, nebo Reverso od Jaeger-LeCoultre,“ dodává Poláková.

„Při koupi prvních luxusních hodinek záleží, jak velký budget má zákazník ke koupi hodinek vyčleněný a při jakých příležitostech je chce používat. Tyto aspekty je nutné před nákupem zohlednit. Například model OMEGA Seamaster 300 může být první a zároveň poslední, zkrátka hodinky na celý život. Snoubí se v nich historie značky, špičkové zpracování i prvotřídní strojek a nadčasovost,“ uzavírá Kverka.

Foto: archiv firem

Zleva: Otočný mechanismus pouzdra modelu Reverso Classic Duetto od Jaeger-LeCoultre dává na odiv druhý číselník v černé barvě. Celozlaté hodinky stojí 941 200 Kč a prodává je butik Carollinum. Jsou to hodinky, nebo náramek? Ocelový model 4910/1200 A Twenty~4 Quartz z dílny Patek Philippe je doslova evergreen. Prodává butik Patek Philippe, cena 360 700 Kč. Značka Breitling nabízí ikonický model Navitimer ve velikosti 35 mm. Pistáciový číselník Navitimer Automatic 35 zaujme na první pohled. Cena 127 200 Kč, prodává carollinum.cz a butik Breitling. Hodinky IWC, ocelová luneta modelu Portugieser Automatic 37 je posázena diamanty, ty také zastupují indexy na modrém číselníku. Hodinky pohání automatický strojek s pětidenní rezervou chodu. Za 304 200 Kč prodává butik Carollinum.

Do jakých modelů se vyplatí investovat?

"Jako prodejce hodinek s letitou praxí doporučuji investovat do hodinek s hodinářskými komplikacemi.

Hodinky s komplikacemi, jako jsou chronograf, roční kalendář, věčný kalendář, minutová repetice, mají strojky složené z více než 270 i více dílků. Během výrobního procesu je hodináři mnohokrát vezmou do ruky, opracovávají je na speciálních stojích, dekorují je a následně skládají dohromady. Jde o ruční práci a ta trvá desítky, stovky hodin. Ohlédneme-li se do blízké historie, vidíme, že se na světových aukcích draží modely s hodinářskými komplikacemi za astronomické ceny.

Komplikované hodinky mají a budou mít velký potenciál i v budoucnu, i za sto let na ně budou další generace nahlížet jako na něco neskutečného. V té době už možná nebude hodinářské řemeslo, jak jej známe dnes, existovat," uvádí Tomáš Schejbal, manažer butiku Patek Philippe.

Foto: archiv firem

Zleva: Jaeger-LeCoultre - Polaris Perpetual Calendar disponují nově vyvinutým vlastním strojkem Jaeger-LeCoultre Calibre 868AA a nabízejí zobrazení fáze Měsíce na obou polokoulích. Nechybí ani věčný kalendář a otočná vnitřní luneta – charakteristický znak řady Polaris. Cena 954 200 Kč, prodává Klenotnictví Dušák. Potápěčská klasika Seamaster Diver 300M. Ocelové pouzdro o průměru 42 mm má jednosměrně otočnou leštěnou lunetu s potápěčskou stupnicí z bílého smaltu Grand-Feu. Pohon hodinek zajišťuje Coaxiální strojek OMEGA 8800 Master Chronometer. Cena 146 700 Kč, prodává Klenotnictví Dušák. Zenith, sportovní model řady Chronomaster získal cenou Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2021, cena 991 100 Kč, prodává Klenotnictví Dušák. Hodinky Hamilton, prodává Carolinum, orientační cena 20 000 Kč

Foto: archiv firmy

Baume & Mercier Clifton 10593 navazují na tradici elegantních hodinek této švýcarské značky s víc než stodevadesátiletou historií. Ve 42mm ocelovém pouzdře pracuje velmi precizní automatický strojek, který vydrží v chodu až pět dní. Číselník nabídne funkci data, dne v týdnu a měsíční fázi. Za 129 800 Kč prodává carollinum.cz a butik Carollinum

Šperky k Vánocům pro milovnice klasiky i designu

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hodinky, Chytré hodinky

Může se vám hodit na Zboží.cz: Prodej hodin a hodinek, Prodej klenotů a hodinek

Reklama

Související články

Tipy na dárky pro milovníky moderní techniky

Štědrý den se nezadržitelně blíží. I na poslední chvíli se dá ale sehnat spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému technickému nadšenci....

Výběr článků

Načítám