Hlavní obsah

Tipy na dárky pro milovníky moderní techniky

Štědrý den se nezadržitelně blíží. I na poslední chvíli se dá ale sehnat spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému technickému nadšenci. Nemusí přitom jít o nejmodernější vymoženosti za desetitisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radost udělá i drobnost za pár stokorun. Může jít o flash disk či rychlou paměťovou kartu do fotoaparátu nebo mobilu. Stejně tak to může být například i wi-fi extender, který dokáže signál stávající wi-fi sítě prodloužit i o několik desítek metrů.

Velké oblibě se v poslední době těší také nejrůznější bluetooth reproduktory a bezdrátová sluchátka. Obě kategorie zařízení těží především ze stoupající popularity chytrých telefonů, právě k nim se bezdrátové reproduktory a sluchátka připojují nejčastěji.

S ohledem na pandemii koronaviru může být zajímavým dárkem i speciální Spray Twice od společnosti PanzerGlass, který je určen pro smartphony, tablety, ale také brýle. Jde o sprej s cenovkou 170 Kč bez toxických látek, parabenů, alkoholu či parfemací, který zbaví povrch nečistot, mastnoty a bakterií. Nehrozí přitom u něj poškození povrchu obrazovky. Větší 100ml balení se za 350 Kč navíc dodává v luxusně vyhlížejícím dárkovém balení.

Dárky pro vášnivé hráče

Vánoce

Nositelná elektronika

Nejlevnější modely fitness náramků se dají pořídit už i za méně než tisíc korun. A co takové zařízení umí? Počítá kroky, spálené kalorie, ušlou vzdálenost a v doplňkových funkcích zpravidla nechybí ani stopky nebo ukazatel času. I ty nejlevnější modely totiž mají jednoduché displeje schopné zobrazovat základní, typicky číselné informace.

Tím přednosti fitness náramků ani zdaleka nekončí. Dokážou se totiž bezdrátově spojit s chytrým telefonem nebo tabletem. V nich pak vytvářejí pomocí sofistikovaných aplikací detailní analýzy a úspěchy, kterých uživatel za celou dobu používání dosáhl.

Lákadla moderních chytrých hodinek

Testy

Samostatnou kapitolu tvoří tzv. chytré hodinky. Ty se na první pohled příliš neliší od fitness náramků s displeji, rozdíly jsou ale obrovské. Chytré hodinky jsou totiž zpravidla plnohodnotným doplňkem chytrého telefonu nebo tabletu. To znamená, že dokážou do určité míry zastat jeho funkce.

Některé modely tak dovedou skutečně telefonovat, podobně jako byste hovor uskutečnili prostřednictvím bezdrátové hands-free sady. To může být pro celou řadu lidí daleko pohodlnější než neustále vytahovat mobil z kapsy. Samozřejmostí jsou stopky, budík a další funkce tradičních digitálních hodinek.

Cloudové služby jsou fenomén

Pokud se nechytáte koupit žádný nový počítač či tablet, může být zajímavým dárkem předplatné nějaké cloudové herní služby.

Cloud by se dal popsat jako globální síť vzdálených serverů, které fungují jako jeden ekosystém. V praxi to znamená, že se uživatel připojí ke vzdáleným serverům, jejichž výkon je následně využíván k samotnému hraní.

Pomalá sestava v domácnosti pak slouží v podstatě jen k zobrazení toho, co se děje na serverech v prostředí internetu.

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Jediné, co je pro takové hraní potřeba, je rychlé internetové připojení, podle zkušeností uživatelů je potřeba alespoň rychlost 30 Mbit/s. Tvůrci si za přístup ke svým serverům účtují částky v rozmezí 100 až 300 Kč měsíčně. Zadarmo to tedy není, ale je to rozhodně levnější než si pořizovat každé dva roky výkonný herní počítač za desítky tisíc korun.

Podobné služby nabízí Microsoft, Google či Nvidia – ceny za měsíční členství se zpravidla pohybují v řádu nižších stovek korun.

Sonos Roam: velký zvuk v malém balení

Kalifornská společnost Sonos se proslavila především svými bezdrátovými reproduktory a soundbary, takřka vždy šlo o větší modely cílící na velmi náročné uživatele. Letos se však v obchodech zabydlel kompaktní model Sonos Roam, který láká na voděodolnou konstrukci.

Výrobce se netají tím, že jde vhodného parťáka na cesty, i když stejně tak jej můžete využít k domácímu poslechu prostřednictvím integrovaného WiFi adaptéru. To je zásadní rozdíl proti levným reproduktorům pro mobily, které zpravidla vládnou pouze bezdrátovým standardem bluetooth.

Foto: archív výrobce

Sonos Roam

Foto: archív výrobce

Sonos Roam

Šikovná je konstrukce novinky, díky trojúhelníkové základně totiž může hrát v horizontální i vertikální poloze. Položit se tedy dá prakticky kamkoliv, i na velmi malá místa, což u předchozích modelů od Sonosu neplatilo.

Přitom podobně jako u větších bratříčků by měl být podle výrobce zvuk bohatý, čistý a detailní. Výškový reproduktor totiž bude vytvářet ostrou vysokofrekvenční odezvu, jeden středobasový reproduktor zajistí přehrávání středních frekvencí a zároveň bude maximalizovat výkon. Celou sestavu pak uzavírají dva digitální zesilovače třídy H. Zvukový projev je podpořen i technologií Trueplay, která dovede reprodukci přizpůsobit okolí.

  • Klady: nabízí nejlepší zvuk ve své třídě
  • Zápory: obyčejné bluetooth reproduktory jsou levnější
  • Cena: 5290 Kč

Fitbit Charge 5: sleduje tělesnou i duševní pohodu

Fitness náramek Charge 5 od společnosti Fitbit je přehlídkou moderních technologií. Novinka například jako první chytrý náramek této společnosti nabízí EDA senzor, který měří reakci těla na stres prostřednictvím drobných změn v potních žlázách na prstech. EDA senzor byl doposud výsadou pouze chytrých hodinek.

Díky tomuto fitness náramku lze sledovat také Skóre zvládání stresu přímo na displeji svého chytrého telefonu prostřednictvím obslužné aplikace Fitbit. Během chvilky tak lze zjistit dostatek připravenosti pro další výzvy v novém dni nebo zda je lepší si odpočinout.

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 5

Foto: archív výrobce

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5 monitoruje srdeční tep 24 hodin, sedm dní v týdnu. Díky tomu nabízí upozornění, pokud srdeční tep klesne pod nebo stoupne nad požadovanou hodnotu. Novinka se navíc chlubí vestavěnou GPS, více než 20 režimy cvičení, automatickým rozpoznáváním aktivity a odhadem maximálního VO2. Zdravotní metriky dále poskytují informace o dechové frekvenci, teplotě povrchu těla a okysličení krve (SpO2).

Samotný fitness náramek je o deset procent štíhlejší než předchůdce a nabízí aerodynamický design. Díky novému barevnému AMOLED displeji se Fitbit Charge 5 chlubí také funkcí Always-On, která během tréninku zobrazí veškeré podrobnosti a statistiky, aniž by bylo třeba dalšího úkonu. Displej je dvojnásobně jasnější, než tomu bylo předchozí čtyřky. Samozřejmostí je možnost snadné výměny řemínků – vedle silikonových jsou k dispozici také kovové a kožené.

  • Klady: nejpokročilejší náramek na trhu
  • Zápory: cenou se již přibližuje levnějším chytrým hodinkám
  • Cena: 3750 Kč

PanzerGlass ClearCase Colors: důraz na ochranu i styl

Hlad po nových iPhonech 13 je obrovský. Není pochyb o tom, že půjde o jeden z nejoblíbenějších vánočních dárků, alespoň tedy co se chytrých telefonů týče. I když nejnovější modely – především ty z řady Pro – slibují vyšší odolnost ve srovnání s předchozími generacemi, nerozbitné pochopitelně nejsou.

Nabídka obalů a krytů je opravdu široká, stejně jako množství výrobců, které je nabízejí. PanzerGlass ClearCase Colors zaujmou především svým vzhledem. Řadu barevných modelů uvedl výrobce již na jaře pro iPhony 12, pro nejnovější třináctky od Applu si pak přichystal rámečky inspirované barvami původních iMaců z roku 1999.

Foto: archív výrobce

PanzerGlass ClearCase Colors

Foto: archív výrobce

PanzerGlass SilverBulletCase

Zadní strana je pak vyrobena z tvrzeného skla o tloušťce 0,7 mm, aby uživatel nepřišel o líbivý vzhled samotného iPhonu. Použití skla mimochodem eliminuje žloutnutí oproti standardním obalům na trhu.

Vyšší odolnost pak nabízí SilverBulletCase, údajně má jít o vůbec nejodolnější kryt od PanzerGlassu. Je vyroben z TPU rámečku a polymetylmetakrylátu – tedy v podstatě z plexiskla či chcete-li akrylátového skla. Nové iPhony s číslovkou 13 v názvu by měly údajně přežít v tomto krytu pád až ze tří metrů, což mimochodem trojnásobně převyšuje požadavek Military Standard.

  • Klady: nárazy tlumí lépe než předchozí generace
  • Zápory: nemusí být kompatibilní se všemi fóliemi a ochrannými skly
  • Cena: 899 Kč (za oba zmiňované modely)

Huawei Watch 3 Pro: tři týdny bez nabíječky

Patrně největší slabinou chytrých hodinek je výdrž baterie. Výjimkou nejsou ani případy, kdy musíte hledat nabíječku každý den. Ve světle těchto informací působí jako zjevení hodinky Watch 3 Pro od společnosti Huawei, ty se totiž obejdou bez nabíječku po dobu až tří týdnů.

Jak je to možné? V útrobách nalezneme totiž speciální dvoujádrový procesor. Je to stejné, jako kdyby hodinky pracovaly se dvěma různými procesory. První z nich je extrémně šetrný k baterii a stará se o chod všech senzorů a provoz na pozadí, druhý se pak aktivuje pouze v případě, kdy hodinky používáte. Díky tomu je v případě potřeby k dispozici špičkový výkon, který stačí pro plynulý chod jakékoliv aplikace.

Foto: archív výrobce

Huawei Watch 3 Pro

Foto: archív výrobce

Huawei Watch 3 Pro

Pokud tedy budete používat nejrůznější programy častěji, výdrž pochopitelně klesne. V praxi ale není vůbec žádný problém dostat se nad dvoutýdenní výdrž. Doplňme, že hodinky mají 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor.

Huawei Watch 3 Pro disponují 1,43palcovým AMOLED displejem, který je chráněn sklem se 3D zakřivením. Ten je mimochodem velmi dobře čitelný i na ostrém slunci. Ovládání usnadňuje i otočná korunka.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie, špičkový výkon
  • Zápory: lokální operátoři zatím nepodporují funkci eSIM
  • Cena: 9490 Kč

AQ Labrador 39: pro audiofily

Českých výrobce Hi-Fi reprosoustav AQ cílí se svým regálovým modelem Labrador 39 na audiofily, kteří si chtějí vychutnat špičkový poslech i v domácích podmínkách. I když se to nemusí na první pohled zdát, cenovka blížící se 20 000 Kč patří v segmentu audia pro náročné spíše k nižším. Tento konkrétní model se přitom kvalitou zvukové reprodukce vyrovná i výrazně dražším konkurentům.

Pyšní se zcela přepracovanou lichoběžníkovou konstrukcí, která zvyšuje tuhost korpusu i jeho odolnost proti vzniku stojatého vlnění uvnitř kabinetu. Posluchači se tak mohou v praxi těšit na precizní projev napříč frekvenčním rozsahem 45 Hz – 30 kHz s tolerancí +/- 3dB, který jim zprostředkují špičkové dánské měniče a ručně pájená výhybka.

Foto: archív výrobce

AQ Labrador 39

Foto: archív výrobce

AQ Labrador 39

Reproduktory Labrador 39 zaujmou také svým líbivým vzhledem díky horizontálnímu dýhování a transparentnímu matnému laku. Zajímavým detailem je magnetické uchycení síťky, díky kterému si po jejím sejmutí reprosoustavy zachovávají ničím nerušený elegantní vzhled.

Svůj podíl na líbivém vzhledu má i změna výchozích materiálů. Na rozdíl od minulé generace, která v méně exponovaných částech využívala dřevotřísky, se AQ Labrador 39 vyrábí kompletně z tuhé 19mm MDF, která je navíc dýhovaná z obou stran. Vnitřní zatlumení pak zajišťuje kombinace molitanových panelů a akustického rouna. Reprosoustava tak poskytne nejen více detailů, ale také mohutnější kontrolovaný bas, který byl v minulosti vyhrazen modelům dražší řady Pontos.

  • Klady: ve své cenové třídě nadprůměrný zvuk
  • Zápory: reproduktory se neobejdou bez kvalitního zesilovače
  • Cena: 19 990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční tipy pro technické nadšence

Nejmodernější počítačová sestava, extrémně tenký notebook, ale také vychytaná počítačová myš či externí disk. Tipů na vánoční dárky pro technické nadšence je...

Výběr článků

Načítám