Hlavní obsah

Betlém určený pro biskupa skončil v ostravské nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba půl roku vyřezával Luděk Vančura z Ostravice v Beskydech betlém z dubového a jasanového dřeva. Biblický výjev takřka v životní velikosti daroval biskupu ostravsko-opavské diecéze Martinu Davidovi. Ten si jej ale neužije. Bylo mu líto, že tak velké dílo na biskupství skoro nikdo neuvidí, a tak je zapůjčil Fakultní nemocnici Ostrava.

Foto: Pavel Karban, Právo

Řezbář a autor betlému Luděk Vančura při ustavování figur v respiriu lůžkového monobloku Fakultní nemocnice Ostrava

Článek

„Mám velmi vřelé vztahy s biskupskými lesy, beru od nich dřevo pro svoji práci. Betlémem jsem chtěl za to poděkovat,“ vysvětlil ostravický řezbář a majitel galerie dřevěných soch.

Za nejtěžší při tvoření považuje nápad. „Dokud ho nemám, tak neříznu do dřeva. Už na začátku musím vědět, co chci dělat. A ne každé dřevo se na všechno hodí. Když už vím, co chci, tak je to pro mě jednoduché, protože u toho už pak nemusím moc uvažovat,“ pousmál se Vančura.

Pro převoz soch Ježíška, Josefa, Marie, tří králů, volka, osla a tří oveček do Ostravy postačilo auto s přívěsem. Při stěhování dal řezbáři a jeho pomocníkovi nejvíce zabrat jeden ze tří králů. „Má asi sto dvacet kilo,“ shodli se oba muži poté, co sochu postavili k ostatním v respiriu lůžkového monobloku.

Foto: Pavel Karban, Právo

Řezbář a autor betlému Luděk Vančura při ustavování figur v respiriu lůžkového monobloku Fakultní nemocnice Ostrava

Pro Vančuru šlo už o několikátý betlém, který vytvořil. „Jeden je na Ostravici, další v Říčanech u Prahy, třetí v ostravském Skalka Family parku. Ale to je jen trojsoší. Pak mám jeden v galerii, ten však už dosluhuje a je fakt malinký. Dělal jsem ho z lípy a moc se mi neosvědčila,“ prozradil řezbář.

Pro Fakultní nemocnici Ostrava jde zřejmě o první betlém, který má. V jeho těsné blízkosti je i stromeček, na který mohou lidé věšet svá přání a 20. prosince při mši svaté v nemocniční kapli se věřící za jejich splnění pomodlí.

Podle biskupa Davida nebylo těžké určit místo, kde bude darovaný betlém stát. „Řekl jsem si, že by mohl přinést kousek vánoční radosti někam, kde to moc radostné není, a hned mě napadla nemocnice. Oslovil jsem s touto myšlenkou ředitele fakultní nemocnice a jemu se nápad líbil. Slovo dalo slovo, a tak letos bude betlém dělat radost těm, kteří budou advent a Vánoce trávit v nemocnici,“ popsal biskup a dodal, že nakonec je nemocnice betlémskému příběhu velmi blízká. „Protože je to místo, kde se denně zázrak narození odehrává.“

Betlém řezbáře Jaroslava Beneše z Loštic je kronikou plnou zajímavých osobností

Vánoce

Advent plný křídlení hostí Ostravská univerzita

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám