Hlavní obsah

Žoldáci ze Západu na Ukrajině loví Rusy jako na safari, stěžuje si ruský velvyslanec v USA

Aktualizováno

Ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov si v rozhovoru pro ruský list Izvestija postěžoval na dobrovolníky ze Západu válčící na straně Ukrajiny. „Žoldáci a kriminálníci všeho druhu“ podle něj ve válečné zóně „loví“ Rusy jako na safari, uvedl bez dalších podrobností. Samo Rusko přitom na Ukrajinu posílá válčit žoldáky a trestance.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov

Článek

„Není to žádná náhoda a na Západě se tím nikdo netají. Na Ukrajině se sešlo spoustu žoldáků a kriminálníků všeho druhu. Zneužívají současnou situaci a jezdí tam jako na jistý druh safari. Jezdí tam lovit Rusy,“ postěžoval si Antonov na dobrovolníky, kteří pomáhají Ukrajincům vypudit z jejich země ruské okupanty.

Samo Rusko přitom na Ukrajinu posílá válčit žoldáky nebo těžké zločince.

Server Newsweek uvedl, že zájem o připojení k ukrajinské obraně projevilo od února kolem 20 tisíc zahraničních bojovníků. Zastoupení jednotlivých národností je nejasné, přihlásili se ale i Češi.

Ruský velvyslanec ve Spojených státech podle deníku Izvestija také poznamenal, že chování žoldáků a trestanců na Ukrajině ilustruje, jak Západ zneužívá válku na Ukrajině jako nástroj boje s Ruskem.

„Snaží se z nás vytvořit zemi třetího světa nebo – ještě lépe – nás rozdělit,“ uvedl. Podobnou rétoriku používají Rusové při obhajobě svých útoků opakovaně.

Likviduji jen oficíry, vyprávěl mi cestou do Kyjeva německý odstřelovač

Válka na Ukrajině

Antonov v rozhovoru podle agentury TASS také uvedl, že v chladných vztazích mezi Ruskem a USA není v dohledu nějaké tání. Vztahy podle něj procházejí hlubokou krizí a „na konci tunelu není žádné světlo“.

Ekonomické sankce a politický tlak mají podle něj oslabit Rusko na mezinárodní scéně a pomoci ho vytěsnit z mezinárodních institucí.

„My diplomaté, zvláště ti z nás, kteří pracujeme ve Washingtonu, bychom rádi viděli jiný vztah mezi Ruskem a USA. Vztah, který by mohl být postaven na respektování národních zájmů a založený na rovných právech,“ dodal Antonov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám