Hlavní obsah

Rusové se připravují na obranu, žoldnéři budují Wagnerovu linii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Moskva

Britská rozvědka v neděli uvedla, že se ruské jednotky na Ukrajině připravují na obranu. Žoldnéři z Wagnerovy skupiny budují obrannou linii v Luhanské oblasti. Reportáž přinesla ruská agentura FAN.

Foto: Stringer, Reuters

Rusové se obávají postupujících ukrajinských vojáků, jako jsou tito na transportéru M113 u Lymanu.

Článek

Zakladatel ruské soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin ve středu podle britské rozvědky oznámil, že inženýři a ženisté budují v okupované části Luhanské oblasti silně opevněnou „Wagnerovu linii“.

Zveřejnil i mapu s vyznačenou obrannou linií.

Záběry, které rozvědka viděla, zachycují nově rozmístěné protitankové betonové překážky v podobě jehlanů a systém zákopů vybudovaný jihovýchodně od městečka Kremina v Luhanské oblasti.

Jestliže jsou plány tak rozsáhlé, jak Prigožin tvrdil, pak by obranná linie zahrnovala i řeku Severní Doněc a byla by částečně vedena podél linie dotyku vytyčené při příměří uzavřeném v roce 2015.

Plán podle britské rozvědky ukazuje, že se Rusko nyní výrazně soustředí na přípravu hluboké obrany za stávající frontou s cílem zastavit rychlý postup Ukrajinců a odradit je od dalších útoků do hloubky.

Reportáž z výstavby Wagnerovy linie přinesla ruská Federální zpravodajská agentura (FAN) s tím, že linii budují sami žoldnéři.

Působí v oblasti, kde byla dosud nasazena jen milice samozvané Luhanské lidové republiky (LNR). Cílem linie je podle FANu zabránit tomu, aby se opakovala rychlá ztráta Lymanu.

„V případě nepřátelského průlomu jsme připraveni se s nimi setkat. Budují se takováto opevnění, pokud by spojenci ustoupili,“ řekl jeden z wagnerovců.

Zpravodaj dodal, že Wagnerova linie měří desítky kilometrů a tvoří ji železobetonové protitankové překážky i hluboké zákopy, které brání postupu obrněné techniky. Doplněné jsou minovými poli.

Reklama

Výběr článků

Načítám