Hlavní obsah

Stopka pro ruské turisty při cestách do EU? Sousedé souhlasí

Evropské země sousedící s Ruskem podpořily návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Evropská unie zakázala vstup ruským turistům. Souhlasí političtí lídři Finska, Estonska, Lotyšska, Litvy a Polska, které s Ruskou federací sdílejí hranice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V rozhovoru pro americký list The Washington Post se Zelenskyj vyslovil, že „nejdůležitější sankcí“ je „uzavřít (Rusům) hranice, protože Rusové zabírají cizí území“.

Občané země okupující Ukrajinu by podle něj „měli žít ve svém vlastním světě, dokud nezmění svou filozofii“.

Mnohé země už Rusům přestaly vydávat víza. Státy unie ale nemohou odmítnout víza Rusů vydaná v jiné unijní zemi, proto by bez plošného zákazu mohli turisté využívat sousedy k přechodu do dalších regionů.

Estonsko zakáže vstup do země Rusům s vízy, které samo vydalo

Válka na Ukrajině

Zelenského myšlenku podpořili političtí představitelé několika zemí sousedících s Ruskem. Estonská premiérka Kaja Kallasová na Twitteru napsala, že „návštěva Evropy je privilegium, nikoli lidské právo“. „Je na čase ukončit turismus z Ruska. Přestaňte Rusům vydávat turistická víza,“ vyzvala.

Podle finské premiérky Sanny Marinové „není správné, že zatímco Rusko vede agresivní a brutální válku v Evropě, mohou Rusové žít normální život a cestovat jako turisté po Evropě“.

V úterý řekl ve Vilniusu litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis novinářům, že Rusové nemohou cestovat do EU, zatímco jejich země „provádí genocidu“.

Vyjádřil se i na adresu navrhovaného zákazu vstupu Rusů do států hraničících s Ruskou federací: „Mluvil jsem také s ministry všech těchto zemí. Nevidím mnoho politických rozdílů,“ prohlásil.

Estonsko, Litva, Lotyšsko a Polsko už významně omezily vydávání víz Rusům za účelem turistických cest i studia.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v rozhovoru pro Novinky upozornil, že Česko stoplo víza pro Rusy jako první stát v Evropě.

Lipavský: Víza pro Rusy jsme stopli jako první, agresi nebudeme tolerovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám