Hlavní obsah

Zelenskyj přijel do Saúdské Arábie jednat o ukrajinských zajatcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednání se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem přiletěl v úterý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na svém telegramovém účtu napsal, že budou jednat „o míru pro Ukrajinu či návratu Ukrajinců zajatých Ruskem“.

Ukrajinský prezident Zelenskyj přiletěl do Saúdské Arábie.Video: Reuters

 
Článek

V saúdskoarabské Džiddě se loni v srpnu konala schůzka diplomatů a vládních poradců čtyř desítek zemí o míru pro Ukrajinu, skončila však bez konkrétní dohody a pouze závazkem, že země budou pokračovat v mezinárodních konzultacích s cílem dosáhnout míru.

Zelenskyj v úterý na telegramovém účtu uvedl, že „Ukrajina počítá s další aktivní podporou ze strany Saúdské Arábie“.

V příštích měsících mírový summit chystá neutrální Švýcarsko, nicméně Rusové se už nechali slyšet, že takovou konferenci považují za „bezpředmětnou“ a že bez ruské účasti je odsouzena k neúspěchu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinští zajatci po výměně za ruské zajatce poblíž Sumy na Ukrajině ve středu 3. ledna 2024. 

„Druhým tématem je návrat vězňů a deportovaných osob,“ napsal také Zelenskyj na telegramu. Připomněl, že Saúdská Arábie již k propuštění Ukrajinců držených v Rusku přispěla.

Ukrajina a Rusko si naposledy vyměnily zajatce na počátku února. Domů se dostalo po sto lidech z každé strany. Výměnu podle Moskvy zprostředkovaly Spojené arabské emiráty, podobně jako v předchozích případech.

Ukrajina dostala zatím jen 30 procent slíbené munice, postěžoval si Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Kyjev ale nyní vyšetřuje video, na kterém podle něj Rusové postříleli ukrajinské zajatce. Záběry pořízené z dronu se objevily na sociálních sítích 24. února, v den druhého výročí ruské invaze na Ukrajinu. Na videozáznamu vycházejí vojáci ze zákopu s rukama nad hlavou, lehnou si na zem a druhá skupina na ně začne střílet.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec uvedl, že při incidentu zahynulo nejméně sedm vojáků. Podle ukrajinského projektu DeepState šlo o příslušníky ukrajinské 92. samostatné útočné brigády nebo jejích přidružených jednotek a mrtvých je devět. Rusko obvinění bezprostředně nekomentovalo.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při setkání se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem v Rijádu

Každý normální člověk si přeje, aby válka skončila, řekl Zelenskyj na setkání se západními představiteli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám