Hlavní obsah

Ukrajina dostala zatím jen 30 procent slíbené munice, postěžoval si Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z milionu kusů dělostřelecké munice, které Ukrajině loni slíbila Evropská unie, jsme dostali pouze 30 procent. Prohlásil to v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na společné tiskové konferenci s bulharským premiérem Nikolajem Denkovem, který společně s několika svými ministry navštívil Kyjev.

Foto: ČTK

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj reagoval na novinářský dotaz, v němž žurnalista poznamenal, že podle médií dorazila na Ukrajinu, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi, polovina přislíbené munice.

„Není to úplně tak. Z milionu granátů, které nám EU slíbila, nedorazilo 50 procent, ale 30 procent, bohužel,“ reagoval Zelenskyj. Množství dodané munice se podle něj od listopadu nezměnilo, píše Suspilne.

Evropská unie loni přislíbila Ukrajině, že jí do konce letošního března dodá milion kusů dělostřelecké munice.

Pavlův plán funguje. Munici pro Ukrajinu zafinancuje Dánsko, Kanada i další státy

Domácí

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell nedávno uvedl, že očekává, že do března se Unie dostane na přibližně 52 procent svého cíle. Milion nábojů poskytne EU podle něj Ukrajincům do konce roku.

Český prezident Petr Pavel před několika dny na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval Zelenského, že Česko hledá spolu s Dánskem, Nizozemskem a Kanadou možnosti financování nákupu munice ve třetích zemích.

List Financial Times mezitím napsal, že Česko vede v Evropě iniciativu usilující o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu. Ukrajinský velvyslanec při EU Vsevolod Čencov české snahy ocenil.

Foto: Armáda ČR

Nákladní vlak z Česka, který veze na Ukrajinu zbraně a munici.

Ukrajinští činitelé v posledních dnech vyjadřovali politování nad zpožděním dodávek západní vojenské pomoci, napsala AFP, která nedostatek munice u ukrajinské armády spojuje s vývojem na bojišti.

Z něj dnes přišly další zprávy o postupu ruských invazních vojsk. Moskva ohlásila dobytí vsi Lastočkyne. Mluvčí ukrajinské armády uvedl, že ukrajinští vojáci tam ustoupili na novou obrannou linii, aby zabránili dalšímu ruskému postupu na západ.

Lastočkyne leží nedaleko východoukrajinské Avdijivky, které se Rusko zmocnilo přibližně v polovině února.

Česko vede iniciativu na shromáždění 35 miliard pro Ukrajinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám