Hlavní obsah

Zelenskyj: Osvobodili jsme tři desítky obcí v Charkovské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské síly osvobodily v Charkovské oblasti více než tři desítky obcí, uvedl v pátečním večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Připomněl, že tvrdé boje pokračují i v Donbasu na východě země a na jihu Ukrajiny.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Ukrajinské jednotky po osvobození Balakliji pokračují v postupu a podle ještě nepotvrzených zpráv dokázaly dosáhnout okraje Kupjanska a také postoupily k Izjumu, napsal v pátek večer server RBK Ukrajina.

Odvolal se na sdělení ukrajinské národní gardy, že osvobodila obec Volochiv Jar, ležící pár kilometrů od Kupjansku, a na snímek ukrajinských vojáků pózujících u vjezdu do města.

Rusové na oplátku znovu ostřelovali Charkov, patrně z raketometů Uragan. V centru druhého největšího ukrajinského města zranili 14 civilistů, včetně tří dětí ve věku tří, 11 a 15 let, uvedl ukrajinský gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov.

Rusové se stahují ze získaných území.Video: tass.ru

Rusy dosazený náčelník Kupjansku Maxim Gubin v televizi tvrdil, že ukrajinské jednotky z amerických raketometů HIMARS ostřelují civilní objekty a civilisty. Do města se podle Gubina pokoušejí proniknout „diverzanti“ z ukrajinské armády.

„Ruské síly drží Kupjansk nehledě na těžkou situaci,“ napsala ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na Gubina, podle kterého fronta prochází obcí Ševčenkove.

Gančev ještě ve čtvrtek ráno tvrdil, že ukrajinské jednotky pokoušející se obklíčit město Balaklija byly odraženy. Ale večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil osvobození tohoto města, odkud už přes den ukrajinští vojáci sdíleli záběry na sociálních sítích.

Kreml v pátek odmítl ukrajinskou ofenzivu okomentovat a odkázal novináře na ruské ministerstvo obrany. To podle agentury Interfax zveřejnilo záběry kolon ruských kamionů s děly a obrněných transportérů přesouvajících se jako posily do Charkovské oblasti.

Tyto záběry ukrajinská rozvědka podle agentury Unian označila jako zinscenované divadlo pro diváky ruských televizí.

Rusové přiznávají porážky

Evropa

Ukrajinská ofenziva donutila ruské vojáky utíkat i na bicyklech ukradených civilistům, některé jednotky, jako 202. motostřelecký pluk, se marně pokoušejí uniknout z obklíčení, citovala rozvědku agentura Ukrinform.

Na jihu Ukrajiny kvůli zabití či zranění všech fakticky přestal existovat 237. gardový výsadkový pluk. A ztráty v ruských jednotkách mají zacelit posily, ve kterých je většině „branců“ 55 až 60 let, dodala rozvědka.

Podobné informace však není v situaci pokračujících bojů možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj dnes podle agentury Unian potvrdil, že ukrajinské síly postupují vpřed jak v Charkovské oblasti, tak na jihu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám