Hlavní obsah

Rusové přiznávají porážky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusové v pátek neochotně přiznali nezdary na bitevním poli utrpěné při ukrajinské protiofenzivě v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a nově v severněji položených regionech včetně Doněcké a Charkovské oblasti. Ukrajinské akce pokračují už druhým týdnem.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ukrajinští vojáci na obrněném transportéru

Článek

Naposledy se ve vysílání ruské státní televize Rossija 24 objevil oblastní armádní velitel z Kupjanského okresu v Charkovské oblasti Maxim Gubin. Přiznal potíže, dodal ale, že v současné době jeho muži drží pozice. Řekl, že je situace na linii doteku nepřehledná, ale stabilizovaná.

„Situace v Kupjanském okrese je nyní poměrně komplikovaná, nejednoznačná. Ukrajinské síly aktivně bojují v oblasti (obce) Ševčenkove, frontová linie se nyní nachází právě v této oblasti. Ruské jednotky ale drží pozice, město je v celkem bezpečném stavu,“ řekl.

Úřady proruské místní samosprávy se teď podle něj snaží soustředit veškeré úsilí na evakuaci místního obyvatelstva z Kupjansku i Izujumu na tři až čtyři dny, dokud se situace nestabilizuje.

Kupjansk a zmíněná vesnice Ševčenkove se nachází v Doněcké oblasti. Kupjansk leží na řece Oskil asi 120 kilometrů jihovýchodně od Charkova a 40 kilometrů od hranice s Ruskem. Zmiňoval ho ve své páteční svodce i ukrajinský generální štáb, který se poprvé pochlubil konkrétními úspěchy, když informoval o osvobození města Balaklija, nad kterým poprvé od března zavlála ukrajinská vlajka.

V rozporu s tvrzením Rusů se po sociálních sítích začínají objevovat obrázky ukrajinských vojáků s modro-žlutou vlajkou u cedule označující Kupjansk. Jedná se ovšem o jihovýchodní okraj města, není jasné, jak daleko Ukrajinci pokročili v dobývání tohoto důležitého železničního uzlu klíčového pro ruské zásobování.

Obyvatelky Balaklije v slzách vítají osvoboditele. Dáte si lívance? Ještě nám zbyly

Válka na Ukrajině

„Obranné síly vedou úspěšnou protiofenzivu v Charkovské oblasti. Díky šikovným a dobře koordinovaným akcím se jim s pomocí místního obyvatelstva podařilo za tři dny postoupit o skoro 50 kilometrů,“ uvedl generální štáb ukrajinské armády.

Dodal, že podle informací ukrajinské rozvědky utrpěly ruské jednotky významné ztráty. Rusové se snaží evakuovat raněné vojáky a poničenou techniku od dvou obcí, které leží nedaleko Balakliji.

Balaklija je naše, tvrdí TASS a RIA. Není, píše Kommersant

Ruská tisková agentura TASS ale o situaci v Balakliji a okolí referuje jinak. Ani Balaklija, ani Ševčenkove podle ní nejsou pod kontrolou ukrajinských jednotek.

„Podnikli rozsáhlý pokus o průlom směrem k Ševčenkovu, směrem k městu Kupjansk, ale ten pokus byl zmařen,“ citovala agentura šéfa místní proruské samosprávy Vitalije Gančeva.

Také v pátečním článku serveru RIA Novosti se píše, že „město Balaklija a vesnice Ševčenkove zůstávají pod kontrolou ruské armády a vojensko-civilních úřadů“. Mnozí diskutující pod článkem již dávají najevo svou nelibost nad způsobem informování, neboť obrázky ukrajinských vojenských vozidel prohánějících se centrem Balaklije kolují i po ruských sítích.

Podle webu Kommersant nicméně Ruskem dosazená správa Charkovské oblasti v pátek ztrátu města Balaklija přiznala.

Ruské ministerstvo obrany také zveřejnilo video, které dokumentuje přesun ruských vojsk do oblasti kolem Charkova. Na záznamu je vidět například konvoj s obrněnými transportéry BTR-82A a houfnice D-20, uvedla agentura TASS.

Přesun ruských vojsk do oblasti kolem CharkovaVideo: tass.ru

Ruský rezort obrany kromě toho v pátek sdělil, že ruským silám se u Charkova podařilo zničit jeden z raketových systémů HIMARS, které Ukrajině dodaly USA. Podobná tvrzení ruská strana zveřejňovala již dříve, Kyjev je vyvracel.

Ruský oligarcha nabízí Ukrajině miliardu dolarů, aby se vymanil ze sankcí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám