Hlavní obsah

Zelenskyj odpálkoval Berlusconiho: Na dvorek mu nikdy nevjel ruský partner v tanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ostře pustil do bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho. Ten totiž na okraj summitu EU v Bruselu řekl, že kdyby byl stále ve funkci italského premiéra, se Zelenským by se nesetkal. Řekl, že kdyby Zelenskyj přestal „útočit“ na dva regiony na východě Ukrajiny, k ruské invazi by vůbec nedošlo.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Dům pana Berlusconiho nikdo každý den nebombardoval raketami a díky bohu, že mu jeho partner z Ruské federace nepřijel na dvůr v tanku, nezlikvidoval jeho příbuzné a přátele,“ reagoval Zelenskyj.

„Myslím, že pan Berlusconi kvůli výpadku proudu nevstal ve tři hodiny ráno a nezačal prát prádlo, vařit dva dny předem pro své děti, protože příští dva nebo tři dny to prostě nepůjde kvůli velké bratrské lásce ruského lidu,“ dodal.

Ukrajinský prezident zdůraznil po schůzce s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, která navštívila Kyjev, že chce, aby se „to v Itálii nikdy nestalo a aby to nikdo nezažil, protože je to jen velká tragédie“.

Italská premiérka Meloniová přijela do Kyjeva

Válka na Ukrajině

Podle jeho slov by měl Berlusconi přijet na Ukrajinu, aby „viděl na vlastní oči, co se tam děje“.

„Pokud se politik nebo nepolitik přijede podívat, co se tady stalo, jaké krvavé stopy zanechala ruská bratrská federace, pak budeme komunikovat na stejné úrovni,“ zdůraznil Zelenskyj.

Foto: Handout, Reuters

Volodymyr Zelenskyj a Giorgia Meloniová

Meloniová se podle webu Politico snažila zmírnit napětí a poznamenala, že poslanci z Berlusconiho strany při hlasování v parlamentu vždy podporovali opatření na pomoc Kyjevu.

„Porážka Ukrajiny by byla předehrou k možné invazi do dalších evropských států, to je to, co někteří v Evropě předstírají, že nechápou,“ řekla.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Silvio Berlusconi

Šestaosmdesátiletý Berlusconi se do ruské invaze na Ukrajinu chlubil přátelstvím s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, napsala už dříve agentura Reuters.

Loni v září vyvolal rozruch, když prohlásil, že Putin byl k válce dotlačen „ruským lidem, svou stranou a svými ministry“ a reagoval na výzvy proruských separatistů. Vedle toho řekl, že Putin chtěl vládu v Kyjevě nahradit „vládou slušných lidí“.

Berlusconi a šéf Kremlu stvrdili přátelství vodkou a dopisy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám