Hlavní obsah

Italská premiérka Meloniová přijela do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Italská premiérka Giorgia Meloniová dorazila v úterý do Kyjeva. Den předtím po setkání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým ve Varšavě ujistila, že Ukrajina může spoléhat na Itálii, a to i přes názorové rozdíly ve vládní koalici.

Foto: Profimedia.cz

Giorgia Meloniová

Článek

„Premiérka Meloniová přijela do Kyjeva,“ uvedl na Twitteru informační portál Nexta a zveřejnil video z příjezdu Meloniové. Z něj je patrné, že dorazila vlakem, stejně jako o den dříve americký prezident Joe Biden.

Meloniová uctila památku obětí ruské invaze u masových hrobů v Buči.

„Samozřejmě že Ukrajina může spoléhat na Itálii, protože Itálie od začátku podporovala Ukrajinu finančně, vojensky a humanitárně,“ uvedla v pondělí premiérka ve Varšavě. „Byli jsme a budeme stát po boku Ukrajiny, na naši podporu může spoléhat i Polsko,“ zdůraznila na tiskové konferenci. Poděkovala Polsku za „výjimečnou práci, kterou dělá ve prospěch Ukrajiny“.

Součástí italské vládní koalice jsou i proruští politici Matteo Salvini a zejména bývalý premiér Silvio Berlusconi, pokládaný za osobního přítele ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedla agentura AFP. Právě Berlusconi před několika dny kritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, což mu vzápětí vyneslo pokárání od šéfky vlády s připomínkou, že pevná podpora Ukrajiny je zakotvena ve vládním programu a potvrzena hlasováními vládní koalice v parlamentu.

Meloniová pokračuje v politice svého předchůdce Maria Draghiho, který se loni v červnu vydal do Kyjeva v doprovodu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze.

Italská premiérka před časem po příjezdu na summit Evropské unie v Bruselu označila za nemístné, že francouzský prezident Emmanuel Macron pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na předchozí večer do Paříže, kde oba prezidenti povečeřeli spolu s německým kancléřem Olafem Scholzem. Podle Meloniové by to mohlo uškodit společnému postoji Evropské unie vůči Ukrajině.

Italská premiérka kritizovala Zelenského zastávku v Paříži cestou do Bruselu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám