Hlavní obsah

Zelenskyj nečekaně zrušil projev v Radě Evropy

Štrasburk/Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zrušil předem domluvené vystoupení v Radě Evropy. Důvodem jsou blíže nespecifikované „naléhavé a nepředvídatelné okolnosti“, informovalo na Twitteru Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE). Místo něj by měl v 16:00 SEČ vystoupit premiér Denys Šmyhal.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Informoval mě, že vzhledem k velmi naléhavým a nepředvídatelným okolnostem nebude moci nyní vystoupit na našem shromáždění a požádal ukrajinského premiéra, aby promluvil místo něj,“ řekl prezident parlamentního shromáždění Rik Daems.

Oficiálně není jasné, jaké důvody mohly Zelenského ke zrušení projevu vést.

DOKUMENT: Projev Volodymyra Zelenského k Ukrajincům ze 14. března

Dokumenty

Kyjev, kde se ukrajinský prezident podle všeho nachází, už od rána čelí náletům ruské armády. Nejméně tři lidé byli zabiti.

Rusko stupňuje útoky na Kyjev. Během rána udeřilo třikrát

Válka na Ukrajině

Ukrajinský parlament rovněž varoval, že se Rusko chystá vyhodit do povětří munici před blokem Záporožské jaderné elektrárny. Je možné, že Zelenskyj musí řešit právě tuto akutní situaci.

V pondělí začalo čtvrté kolo rozhovorů mezi ukrajinskými a ruskými vyjednavači. Komunikace je obtížná, údajně však strany dosáhly jistého pokroku.

Podoljak tweetuje z jednání s Ruskem: Komunikace je obtížná

Válka na Ukrajině

Rada Evropy přijala odvetná opatření proti Rusku v reakci na jeho invazi na Ukrajinu a pozastavila jeho členství. Organizace uvedla, že pozastavení členství Ruska má „okamžitý účinek“ ve Výboru ministrů a Parlamentním shromáždění.

Rusko však nebylo z organizace zcela vyloučeno a je stále povinno dodržovat její úmluvy o lidských právech.

Reklama

Výběr článků

Načítám