Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev Volodymyra Zelenského k Ukrajincům ze 14. března

Kyjev, Ukrajina

Ukrajinský prezident v pondělním projevu k národu na Den dobrovolníků ocenil snahu občanů bránit svou vlast. Projevil přání vrátit život do ulic a obnovit ekonomiku.

Projev prezidenta Volodymyra Zelenského.Video: Kancelář prezidenta Ukrajiny

 
Článek

Přeji vám zdraví, milí Ukrajinci, milé Ukrajinky!

Venku je hezké počasí, které teď ale skoro nevnímáme. Jasné nebe, které dnes ale nad Kyjevem a dalšími našimi městy neexistuje kvůli raketovým úderům a stopám nepřátelských letadel. Ulice jsou tiché, ale vím, že to není na dlouho. Ne navždy. Proto pracujeme. Proto bojujeme. Proto nedáme, co je naše.

Dnes slavíme náš ukrajinský svátek – Den dobrovolníků.

Je to naše schopnost okamžitě se sjednotit během zkoušek, najít společnou řeč a bojovat spolu, která vytváří náš charakter, náš ukrajinský charakter.

V běžném životě si jeden druhého nevšímáme. To se nám stává a stávalo.

Ale když vidíme ohrožení našeho způsobu života, našeho ducha, když vidíme ohrožení Ukrajiny, našeho státu, neváháme ani chvíli. Protože jsme Ukrajinci.

Spojujeme se. Děláme vše pro to, abychom ochránili své lidi.

Ukrajinci by se neměli přemlouvat k dobrovolnictví. Ukrajinci by se neměli povzbuzovat, aby si začali navzájem pomáhat.

Silná podpora ozbrojených sil všem lidem na Ukrajině, upřímné dobrovolnické hnutí, masové zapojení do obrany, solidarita všech našich lidí – to jsou předpoklady vítězství. Předpoklady pro osvobození celé naší země... Jediné a nejlepší.

Ukrajina pro nás není jen území jako pro okupanty. Nic zde nerozlišují, ničemu nerozumí. Proto je to pro ně všechno jen cíl.

Ukrajina pro nás znamená miliony šťastných okamžiků, původních symbolů, nezapomenutelných míst. Cítíme tuto zemi. Pro nás je Ukrajina náš život, a proto náš stát dnes brání miliony lidí. Brání Ukrajinu, naše děti. Naši budoucnost. Proto jsme dnes všichni dobrovolníci.

Jsem vděčný všem, kteří cítí toto volání. Volání k obraně Ukrajiny.

Těm, kteří se dobrovolně hlásí do bitev. Nebo do zpravodajských jednotek. Kteří chrání silnice a města. Všem diplomatům – oficiálním i neformálním. Každému, kdo pomáhá s technikou. Tomu, kdo udržuje obchod. Kdo dodává potřebné zboží, potřebné produkty. Kdo za každých okolností zachraňuje a léčí. Kdo pracuje v dopravě. Kdo zajišťuje komunikace a opravy sítí...

Jsem vděčný všem. A upřímně vám blahopřeji!

Každému z dobrovolníků. Každému z milionů lidí spolupracujících na vítězství.

Je 19. den našeho odporu. Ozbrojené síly Ukrajiny se drží statečně. A kreativně. Způsobujeme nepříteli takové ztráty, že už neví, kde jinde hledat zálohy. Kde jinde hledat pomoc. Pomoc pro sebe, okupanta. Je to ubohé. Ale nemáme právo relaxovat.

Ruský stát se na válku připravuje desítky let. Nashromáždili značné vojenské zdroje pro páchání zla, pro dobývání sousedů. A pro zničení Ukrajiny a Evropy, kterou známe a oceňujeme.

Takže musíte vydržet, musíte bojovat, abychom vyhráli. Aby nastal mír, který si Ukrajinci zaslouží. Upřímný mír. S bezpečnostními zárukami pro náš stát, pro naše lidi. A dát to na papír při složitých jednáních.

Videoschůzka delegací dnes již začala a stále pokračuje. Všichni čekají na novinky. Večer se určitě přihlásíme.

Dokud je stát ve válce, dokud se lidé brání, musí být hospodářství zachováno a také obnoveno. Co nejvíc to půjde v současné obtížné situaci.

V ulicích měst se musí objevit život. Kde to bezpečnost dovolí. Kde to lidé mohou poskytnout. Lékárny, obchody, jakékoli podnikání, které dnes může fungovat. Aby země žila. Aby obnova Ukrajiny už začala. A záleží na každém z nás, kdo je schopen pracovat.

Potlačení ukrajinské ekonomiky je jedním z cílů války proti nám. A proti tomu se také musíme bránit. Zachraňte naši ekonomiku, zachraňte naše lidi.

Vláda proto dostala jasný pokyn – vrátit zpátky malé a střední podnikatele. Odstraňte vše, co překáží. Snížit daně co nejvíce, odstranit všechny překážky, úplně všechny. Aby systém netlačil, aby lidé věděli, že mohou pracovat, jak umí. A kde mohou.

Pro válku a pro poválečný vývoj je potřeba nový daňový model. Je také potřeba aktualizovat finanční pravidla. Aby lidé cítili, že mohou být flexibilní. Cítili, že všechny peníze a cennosti budou zachráněny. A že se nemusíte bát, že o něco přijdete, protože stát Ukrajina garantuje všem jistotu majetku a úspor.

Kabinet ministrů už řeší, jak to upravit. Za den nebo dva poskytneme podrobnosti.

Ukrajinci! Ukrajinky!

Ruské jednotky pokračují v ničení naší infrastruktury, pokračují v ničení našich měst. Kyjevská oblast, Černihivská oblast, Sumská oblast, Charkov, jih, Donbas.

Ale vězte - všechno znovu postavíme. Všechno obnovíme. Každou ulici každého města. Každý dům, každý byt každého Ukrajince. Jsem si jistý, že po válce to rychle zvládneme. K tomu zaměříme veškeré své úsilí, veškerou pomoc světa. Již nyní vytváříme prostředky pro život Ukrajiny po válce.

Ale teď, když jsou okupanti stále v naší zemi, musíme je porazit, jak nejlépe umíme. Pronásledujte je, jakmile to půjde. Braňte město. Braňte vesnice. Braňte každý metr naší země a každou část našeho srdce. Ukrajinského srdce. Ukrajinské duše.

Pomáhejte si navzájem! Podporujte se navzájem! Podpořte obranu! Braňte stát!

Společně určitě zvítězíme.

Sláva Ukrajině!

Reklama

Výběr článků

Načítám