Hlavní obsah

Zelenskyj: Návštěva amerického prezidenta se projeví na bojišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledek návštěvy amerického prezidenta Joe Bidena v Kyjevě se nepochybně projeví na bojišti, prohlásil v pondělí na společné tiskové konferenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zdůraznil zároveň, že všechny jeho dosavadní kontakty s vedením Spojených států budou mít významný dopad na boj s ruským agresorem.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden procházejí před katedrálou svatého Michala

Článek

„Tento týden uplyne rok naší nezlomnosti, našeho boje proti ruské agresi. A je velmi symbolické, že upevňujeme naši odolnost již dvěma setkáními s panem prezidentem,“ řekl Zelenskyj. Připomněl, že spolu se svým týmem navštívil loni v prosinci Washington, a podotkl, že Biden a jeho tým nyní podnikli návštěvu Kyjeva.

„Výsledky těchto návštěv budou nepochybně hmatatelné na bojišti, při posilování našich vojáků a při osvobozování našich území,“ konstatoval.

Ocenil přitom rozhodnutí USA poskytnout Ukrajině tanky Abrams. „Rozhodnutí USA poskytnout Ukrajině tanky M1 Abrams znamenalo vytvoření základu ‚tankové koalice‘,“ citovala ukrajinského prezidenta agentura Unian.

Nová pomoc Ukrajině: USA posílají munici do raketometů či protitankové střely

Válka na Ukrajině

Zelenskyj dodal, že „historicky významný“ je pokrok, kterého se podařilo dosáhnout v protivzdušné obraně. „Jsou to ‚patrioty‘ pro ochranu našich měst,“ řekl s odkazem na loňské rozhodnutí USA poskytnout Kyjevu systém protivzdušné obrany Patriot. „To je opravdu zásadní posílení,“ prohlásil.

Biden navštívil Ukrajinu jako první americký prezident po 15 letech. V ukrajinské metropoli byl zároveň osobně již posedmé. Na tiskové konferenci přiznal, že Kyjev ovládl část jeho srdce. Připomněl „temnou noc“, kdy ruská vojska vtrhla na Ukrajinu.

„Ve Washingtonu bylo pozdě v noci a v Kyjevě už brzy ráno. Ruská letadla byla ve vzduchu, tanky projížděly přes vaši hranici a vy jste mi řekl, že slyšíte zvuky výbuchů. Na to nezapomenu. Zeptal jsem se, co pro vás mohu udělat? Jak vám mohu pomoci? A pamatuji se, co jste mi řekl: Svolejte světové vůdce, požádejte je, aby pomohli Ukrajině,“ řekl Biden. Dodal, že mnozí očekávali, že „Kyjev bude obsazen a Ukrajina padne“. „No a rok poté Kyjev stojí, Ukrajina stojí, demokracie stojí. Amerika je s vámi a svět je s vámi,“ konstatoval.

FOTO: Biden navštívil Zelenského v Kyjevě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám