Hlavní obsah

Nová pomoc Ukrajině: USA posílají munici do raketometů či protitankové střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový balík americké vojenské pomoci pro Ukrajinu zahrnuje munici do raketometů HIMARS, protitankové střely Javelin či radary pro monitorování vzdušného prostoru, uvedlo americké ministerstvo obrany. Hodnota nové várky vojenského materiálu činí na 460 milionů dolarů (přes deset miliard Kč).

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Salvový raketomet HIMARS

Článek

Americký prezident Joe Biden v pondělí avizoval dodatečné dodávky na podporu ukrajinské obrany v hodnotě 500 milionů dolarů. Oznámení přišlo při jeho neohlášené návštěvě Kyjeva, kde se šéf Bílého domu setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Tématem jednání bylo především pokračování americké vojenské pomoci, přičemž ukrajinský prezident zmiňoval i „zbraně dlouhého doletu“.

Bidenovy výroky i následné oznámení Pentagonu nicméně nenaznačovaly, že by USA v nejnovějším balíku dodávaly Kyjevu položky, které dosud ukrajinské armádě neposkytly. Podle zpravodajky agentury Bloomberg americké ministerstvo obrany kromě munice do raketometů a střel Javelin zmínilo také dodávku dalších obrněných vozidel Bradley a zařízení pro noční vidění.

USA jsou pro Ukrajinu nejvýznamnějším dodavatelem vojenské pomoci. Za rok od útoku ruské armády Washington na tento účel vynaložil přibližně 30 miliard dolarů (665,9 miliardy Kč).

Válečnou zónu nemají USA pod kontrolou, Bidenova návštěva byla utajena do poslední chvíle

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám