Hlavní obsah

Zelenskyj: Mrtví jsou po celé Ukrajině. Rusko se nás snaží vymazat z povrchu Země

– Kyjev • Aktualizováno

Mrtví a zranění jsou po celé Ukrajině, řekl v pondělí prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útoků na ukrajinská města. Svědci z měst včetně Kyjeva a Záporoží, ale také Dnipra nebo západoukrajinského Lvova a Žytomyru hlásili exploze, celou zemí se rozezněly poplašné sirény.

Foto: UN TV

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Snaží se nás zničit a vymazat nás z povrchu Země. Útočí na naše lidi, kteří spí ve svých domech v Záporoží. Zabíjí lidi na jejich cestě do práce v Dnipru a Kyjevě. Napříč Ukrajinou nepřestávají znít sirény. Dopadají na nás rakety. Bohužel jsou mrtví i zranění. Neopouštějte, prosím, své úkryty. Postarejte se o sebe a své blízké. Vydržme a buďme silní,“ napsal Zelenskyj na své účty na sociálních sítích.

V dopoledních hodinách dodal, že ruské útoky míří na energetickou infrastrukturu a proti lidem. Čas a místo úderů prý byly vybrány tak, aby napáchaly co největší škody.

Rusko od pondělí útočí raketami na několik ukrajinských měst. Sirény se dokonce ozvaly také v centru Kyjeva a výbuchy si vyžádaly mrtvé i raněné. Údaje se teprve upřesňují.

V centru Kyjeva se ozvaly výbuchy, vyžádaly si mrtvéVideo: Reuters

Při útoku na čtvrť Ševčenkivskyj v centru hlavního města zemřelo podle běloruské nezávislé stanice Nexta osm lidí a dalších 24 bylo zraněno.

Zkáza pokračuje. Celý Kyjev byl pod raketovou palbou

Válka na Ukrajině

Útoky jsou s velkou pravděpodobností odvetou za víkendové poškození strategického Kerčského mostu vedoucího na Ruskem anektovaný poloostrov Krym.

Palubní kamera v autě zachytila výbuch v DnipruVideo: Newsflare, AP

K explozi, která výrazně most poškodila, se ale Ukrajina nepřihlásila.

Exploze v době pondělní ranní špičky, kdy je v ulicích měst nejvíc lidí, hlásí také Lvov na západě země, Žytomyr, Chmelnyckyj a Dnipro.

Rusové během ranní špičky bombardovali města po celé Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám