Hlavní obsah

Zelenskyj chystá mírový plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu se svým týmem pracuje na mírovém plánu, který chce představit v nadcházejícím únoru, rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. S odvoláním na evropské a ukrajinské zdroje to napsal list The Wall Street Journal (WSJ), který zároveň poznamenal, že pro Kyjev a Moskvu je v současnosti prioritou v bojích pokračovat.

Foto: UN TV

Volodymyr Zelenskyj v OSN

Článek

Zelenskyj podle zdrojů listu momentálně zdokonaluje desetibodový plán. Podrobnosti o zmíněných deseti bodech WSJ nezmiňuje.

Ukrajinský prezident představil desetibodový plán na ukončení války v polovině letošního listopadu na Bali účastníkům summitu hospodářsky nejsilnějších zemí světa G20. Počítá například s výměnou zajatců podle vzorce „všichni za všechny“ či s prodloužením dohody o vývozu obilí a zemědělských produktů z ukrajinských přístavů na neurčito či „radiační bezpečnost“ v Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárně.

Již dříve hovořil Zelenskyj rovněž o obnovení územní celistvosti země, potrestání válečných zločinů či bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu.

Putin ospravedlňuje, proč se Rusové chovají jako barbaři: Civilizovaný svět nás nechtěl

Válka na Ukrajině

Představitelé Spojených států, Ukrajiny a NATO uvedli, že vyjednávací pozice Kyjeva při případných hovorech - kde bude nejspíš Ukrajina od Moskvy požadovat zásadní ústupky - bude záviset na jeho pozici na bojišti. Ukrajina se proto připravuje na potenciální mírová jednání vojenskými úspěchy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek po dotazech novinářů řekl, že Moskva o údajném desetibodovém plánu nic neví.

Evropští diplomaté odhadují, že ruský prezident Vladimir Putin chce na Ukrajině mezi únorem a dubnem nadcházejícího roku spustit novou ofenzivu. O mírové rozhovory proto nebude mít zájem, dokud se nepokusí o další vlnu útoků a neuvidí její výsledky, píše WSJ.

Putin nicméně ruské válečné úsilí ve čtvrtek odmítl. „Naším cílem je naopak válku ukončit,“ řekl novinářům. Poprvé přitom použil v souvislosti s Ukrajinou slovo válka, čímž de facto porušil zákon o diskreditaci ruské armády, neboť oficiálně Rusko vede v sousední zemi „speciální vojenskou operaci“.

O den dříve nicméně Putin ruským vojákům slíbil, že jejich vyzbrojování a zásobování nebude mít do budoucna žádné finanční omezení.

Mírová jednání se zadrhla

Rusko na Ukrajinu zaútočilo z jihu, východu a severu letos 24. února. Ruské jednotky se od té doby musely stáhnout nejprve ze severu, ze směru na Kyjev, a následně po zahájení ukrajinské protiofenzivy letos v létě i z Charkovské oblasti nebo jihoukrajinského Chersonu. Největší pozemní boje se nyní odehrávají okolo Bachmutu na severu Doněcké oblasti.

Mírová jednání mezi oběma zeměmi uvázla na mrtvém bodě letos na jaře. Kyjev v minulosti opakovaně trval na tom, že rozhovory podmíní obnovením své územní celistvosti. Moskva naopak před zimou zahájila vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v listopadu uvedla, že utrpení Ukrajinců skončí, pokud Zelenskyj přistoupí na její požadavky.

Ukrajinské útoky na Moskvu či Petrohrad? Klidně se to může stát, řekl expert v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám