Hlavní obsah

Putin ospravedlňuje, proč se Rusové chovají jako barbaři: Civilizovaný svět nás nechtěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se po rozpadu Sovětského svazu (1991) chtělo stát součástí civilizovaného světa, uvedl ve středu na setkání s vedením ministerstva obrany šéf Kremlu Vladimir Putin. Přes všechny pokusy v něm ale podle něj nebyla jeho země vítána.

Foto: ČTK

Ruský vládce Vladimir Putin

Článek

„Vždycky jsme chtěli být součástí civilizovaného světa. Po rozpadu Sovětského svazu se nám z nějakého důvodu zdálo, že se ze dne na den staneme součástí tohoto takzvaného civilizovaného světa. Ukázalo se, že nás tam přes veškerou snahu nechtěli,“ řekl Putin.

Šéf Kremlu dodal, že v tomto směru se dokonce chopil iniciativy sám, ale neúspěšně.

Rusko 24. února spustilo invazi na Ukrajinu, která má za následek ztráty desítek tisíc životů na obou stranách. Během raketových útoků na ukrajinská města cílili Rusové také na civilní infrastrukturu. Nejednou zasáhli nemocnice, školy či obytné čtvrti.

Zpackali, co šlo. New York Times rozkrývá pozadí Putinova kolosálního vojenského trapasu

Válka na Ukrajině

Přes to všechno si Putin ve středu neodpustil říct, že ukrajinský lid považuje za bratrský a že Rusko už léta dělá vše pro budování bratrských vztahů s Ukrajinou. „Ale nic nefungovalo,“ zopakoval ruský postoj.

Putin přitom v červenci 2021, ještě před válkou, zveřejnil esej o Ukrajině, které upřel právo na samostatnou existenci. Tvrdil v ní, že Ukrajina sice může formálně existovat jako samostatný stát, ale jen v nějakém svazku s Ruskem. Tedy podobně, jako Bělorusko pod vedením autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

ANALÝZA: Putinovy fantasmagorie o Ukrajině a jak to bylo doopravdy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám